Blitzkrieg american împotriva Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strategii militari de la Pentagon pregătesc un blitzkrieg împotriva Iranului, scrie cotidianul britanic "The Telegraph". Raidul devastator cu bombe, dublat de atacuri cu rachete lansate de submarine

Strategii militari de la Pentagon pregătesc un blitzkrieg împotriva Iranului, scrie cotidianul britanic "The Telegraph". Raidul devastator cu bombe, dublat de atacuri cu rachete lansate de submarine nucleare, este considerat de experţii americani drept cel din urmă resort, care poate opri programul nuclear al Teheranului.
Facilităţile nucleare iraniene, ţinta Pentagonului
Comandamentul Central şi cel Strategic ale SUA şi-au reunit forţele pentru a identifica ţintele de atac, evaluându-şi propriile resurse armate, dar mai ales pe cele ale inamicului. Ziariştii britanici susţin că Pentagonul are în vizor în special facilităţile nucleare ale Iranului, precum reactoarele de la Busher şi cel de apă grea de la Arak. SUA vor porni atacul rapid şi devastator asupra Iranului numai în cazul în care negocierile la nivel diplomatic eşuează. Oricum, "ce se face acum este mai mult decât o evaluare militară obişnuită şi eventuală", spun surse de la Pentagon. "Chestiunea a devenit o prioritate în ultimele luni", au mai adăugat acestea. Planurile Pentagonului nu sunt însă împărtăşite de aliaţii britanici. Aceştia s-au distanţat recent, cel puţin oficial, de un atac armat asupra Teheranului - pentru că acesta nu ar face decât să spargă "buba cu puroi" - declanşând un val de violenţe, ale cărui repercusiuni asupra Vestului nu pot fi estimate şi nici controlate. Fapt dovedit din plin de ultimele proteste ale musulmanilor faţă de celebrele caricaturi cu profetul Mahomed.
SUA îşi pregătesc bombardierele B2 şi submarinele
Posibilitatea unui blitzkrieg american este susţinută şi de recentele declaraţii ale preşedintelui SUA, George W. Bush, conform cărora submarinele nucleare Trident vor fi dotate, în următorii doi ani, cu rachete balistice ultraperformante. Nu este exclus ca ameninţările preşedintelui ultraconservator iranian, Mahmud Ahmadinejad, la adresa Israelului să fi grăbit punerea în practică a planurilor Administraţiei Bush. Nu în ultimul rând, temerile unui eşec al negocierilor în dosarul nuclear iranian au fost amplificate de avertismentul lui Ahmadinejad, că ţara sa se va retrage din Tratatul de neproliferare nucleară (TNP) în cazul în care Vestul continuă să priveze ţara sa de drepturile în domeniul nuclear. Eventualul atac american asupra Iranului va include, mai mult ca sigur, bombardamente aeriene repetate, pentru care vor fi utilizate bombardiere cu rază mare de acţiune tip B2. Fiecare dintre acestea va avea la bord peste 18 tone de explozibil, inclusiv rachete de mare precizie, care au capacitatea de a distruge buncărele inamice. Este deja stabilit ca bombardierele americane să decoleze de la bazele militare din Missouri, toate având posibilitatea de a fi realimentate în aer. Nici Iranul nu se lasă mai prejos. Săptămâna trecută, Teheranul a ameninţat că va relua programul de îmbogăţire a uraniului în vederea producerii armamentului nuclear.

Traficanţii europeni dau o mână de ajutor Iranului
În timp ce UE şi SUA caută o cale de a opri înarmarea nucleară a Iranului, traficanţii de arme europeni dau o mână de ajutor Teheranului. Astfel de traficanţi, care au furnizat în repetate rânduri deopotrivă Iranului şi Libiei componente pentru realizarea armelor nucleare, se află deja în atenţia Procuraturii germane. Potrivit publicaţiei "Der Spiegel", opt cetăţeni germani, care locuiau în Germania, Africa de Sud şi Eleveţia au vândut celor două ţări centrifuge folosite în procedeul de îmbogăţire cu uraniu. Suspecţii fac parte, potrivit unor surse, din cunoscuta "reţea de trafic Khan", o piaţă neagră de desfacere a componentelor utilizate la producerea armamentului nuclear.

Posibile ţinte ale SUA
Saghand - mină de uraniuArdekan - unitate nucleară
Gehine - mină de uraniu şi unitate nucleară
Isfahan - centru nuclear tehnologic şi de conversie a uraniului
Natanz - uzină de îmbogăţire a uraniului, 200 de km la sud de Teheran
Teheran - facilităţi pentru radioizotopi de molibden, iodin şi xenon
Busher - uzină de îmbogăţire a uraniului în curs de construire cu ajutorul concernului rusesc
Atomstroyexport
Arak - uzină de apă grea
Anarak -unitate de stocare a deşeurilor nucleare

Armamentul iranian:
- rachete balistice Shahb -3 şi Shahb-4 (în construcţie)
- rachete sovietice X-55

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite