Blestemul apelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din nordul ţării rămân prizonieri în faţa viiturilor care nu se mai termină. Alerta maximă pentru Siret şi Prut rămâne valabilă până astăzi la ora 16.00, iar mii de oameni

Locuitorii din nordul ţării rămân prizonieri în faţa viiturilor care nu se mai termină. Alerta maximă pentru Siret şi Prut rămâne valabilă până astăzi la ora 16.00, iar mii de oameni au fost evacuaţi din faţa puhoaielor

Case distruse, oameni evacuaţi şi gospodării rase de pe faţa pământului. Aşa continuă coşmarul românilor din nord-estul României care par condamnaţi la "cod roşu".

A trecut o săptămână de când au fost lansate avertizările de inundaţii. Prognozate iniţial pe trei zile, viiturile vor continua să facă ravagii cel puţin până astăzi după-amiază.

În timp ce oficialii din România dau vina pe comunicarea cu autorităţile ucrainene, mii de oameni s-au refugiat sub cerul liber sau fug încă disperaţi din calea apelor. În urma viiturilor rămân tone de moloz.

Rădăuţi-Prut trebuie reconstruit

"În acest moment, trebuie să avem grijă de cele 700 de persoane deja evacuate, să le asigurăm condiţiile de igienă şi alimentaţie. Este foarte probabil ca ceea ce am văzut aici să solicite o reconstrucţie completă", a declarat ministrul internelor şi reformei administrative, Cristian David, la Rădăuţi-Prut, în Botoşani. În timp ce în unele zone viitura este aşteptată, familiile care s-au întors acolo unde s-au retras apele îşi văd gospodăriile una cu pământul, sub tone de mâl.

Mihai Dzaiţ are 30 de ani şi a avut casă în localitatea Moldoviţa. "Soţia făcea clătite, iar fetiţa de patru ani se juca. Am auzit un vuiet puternic şi am văzut apă mare, cât un perete", a povestit Mihai Dzaiţ, convins că el şi familia sa au fost judecaţi prea aspru de Dumnezeu.

Din casa unde trăiau, au mai rămas doar doi pereţi. Până şi geografia locului a fost schimbată total. "Viitura pur şi simplu a smuls pământul, lăsând în loc ditamai şanţul. Nu mai am alt lot să-mi fac o casă", ne-a spus cu disperare Mihai Dzaiţ.

Întors din vizita din zonele inundate, Traian Băsescu a cerut administraţiilor locale să-şi cheme angajaţii din concedii pentru a putea face faţă situaţiei. El a mai cerut ca inundaţiile să nu fie politizate.

Turiştii blocaţi pe Vaser, salvaţi după viitură

Cei 145 de turişti care şi-au petrecut două nopţi în cabanele ocoalelor silvice de pe Valea Vaserului au fost aduşi, ieri după-amiază, cu patru elicoptere în Vişeul de Sus. Aici li s-au asigurat hrană, apă şi asistenţă medicală.

O femeie de cetăţenie belgiană a fost transportată la Spitalul din Târgu Mureş sub suspiciunea de meningită. Starea ei s-a agravat, după ce primele semne ale bolii au apărut duminică, cu toate că acolo a fost un medic care i-a acordat îngrijiri.

Unii turişti au spus că au trăit momente cumplite, că şi-au văzut moartea în faţă. Ei au rămas izolaţi în munţi de sâmbătă, după ce o viitură a afectat calea ferată a trenului turistic cu care se plimbau. Autorităţile au solicitat o anchetă pentru a-i trage la răspundere pe cei care au organizat excursia, deşi era anunţat deja cod galben de inundaţii. (Angela Sabău)

"Situaţia actuală se poate repeta"

Directorul general al Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR), Marius Postelnicescu, spune că "natura este de nestăpânit, iar situaţia din Maramureş sau din judeţul Suceava se poate repeta oricând".

Directorul ANAR arată că, la ora actuală, sunt în derulare aproximativ 290 de lucrări de regularizare de cursuri de apă, îndiguiri şi consolidări de mal. Lucrările de investiţii pentru apărare împotriva inundaţiilor sunt costisitoare şi de lungă durată. "Bani pentru astfel de proiecte au început să vină abia din anul 2006. Pentru anul 2008 s-au alocat 430 de milioane de lei de la guvern şi 110 milioane de lei din credite externe", a spus Postelnicescu.

"Pentru perioada 2009-2013 se vor aloca 200-300 de milioane de euro pentru astfel de proiecte", mai spune directorul ANAR, care încearcă să găsească justificări pentru întârzierea lucrărilor de îndiguire. (Antoaneta Cicioiu)

Dascălul care a refuzat evacuarea

Cu toate că tot satul a fost evacuat, un om din Rădăuţi Prut a refuzat să părăsească localitatea. Captiv între apele adânci de doi metri şi jumătate, Călin Ilie, profesorul de română al satului, a ales să ţină piept de unul singur puhoaielor de apă decât să abandoneze locul. De teama evacuării, dascălul în vârstă de 66 de ani s-a ascuns prin podurile caselor, iar de două zile nimeni nu mai ştie nimic de el.

Omul a rămas în sat numai cu câinii şi animalele uitate prin curţi sau ascunse prin poduri. "Depunem eforturi să-l găsim şi să-l aducem la adăpost", a spus Dorina Lupu, reprezentant al Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani.

În altă ordine de idei, autorităţile au luat decizia de a deversa controlat o parte din apa acumulată la Stânca-Costeşti. Ieri, nivelul Prutului a crescut cu 11 centimetri în mai puţin de două ore, iar autorităţile au interzis sinistraţilor să se apropie de Rădăuţi Prut, chiar dacă se deplasau în bărci dirijate de pompieri.

"Oamenii vor să se întoarcă la bătăturile lor sperând că mai pot încă salva un animal din ogradă. Nu îi lăsăm, pentru că oricând mai poate veni o viitură", a declarat David Şalgău, subprefectul Botoşaniului. (Mihaela Iacob)

Bilanţul inundaţiilor

138 de localităţi au fost evacuate.

Peste 7.300 de persoane au fost salvate din calea viiturilor.

Peste 80 de locuinţe au fost distruse şi 5.500 de gospodării au fost afectate de inundaţii.

Valoarea asigurărilor depăşeşte un milion de euro numai pentru firma Astra-Uniqa pentru distrugerile din judeţele inundate.

Ajutoarele pentru inundaţii disponibile sunt de şase milioane de lei.

Peste 1.000 de poduri şi podeţe au fost distruse de ape.

Este foarte probabil ca la Rădăuţi-Prut să fie nevoie de o reconstrucţie completă
Cristian David, ministrul internelor şi reformei administrative

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite