Blestem de pe vremea romanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tăbliţă de blestem (tabellae defixiones) a fost descoperită recent într-un mormânt roman, la Alba Iulia. Aceasta este din plumb şi a fost expusă la Muzeul Naţional al Unirii din oraş.

O tăbliţă de blestem (tabellae defixiones) a fost descoperită recent într-un mormânt roman, la Alba Iulia. Aceasta este din plumb şi a fost expusă la Muzeul Naţional al Unirii din oraş. Tăbliţa este inscripţionată în latină, pe ambele feţe, pe mai multe rânduri, pe o foaie de plumb, de dimensiuni mici.

Din cauza stării precare în care se află tăbliţa, iniţial cele scrise pe piesă nu au putut fi citite, dar după ce a fost curăţată şi stabilizată chimic, arheologii au realizat că au descoperit o piesă deosebit de rară. Este a doua descoperire de această factură din România după cea de la Orşova, în oraşul antic Dierna, pe o foaie de aur.

Atunci când voiau să blesteme pe cineva, romanii scriau "cuvinte grele" pe nişte tăbliţe pe care le strecurau într-un mormânt, convinşi că mortul va duce mesajul pe lumea cealaltă.

Pe tăbliţe erau inscripţionate mesaje adresate unor divinităţi sau spirite infernale, pentru ca acestea să exercite o influenţă negativă asupra existenţei, a bunurilor sau rudelor persoanei vizate. Arheologii speră să descifreze cât mai rapid blestemul scris pe această plăcuţă nou descoperită.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite