Blejnar, protectorul comisarului Stelică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ANAF l-a pus din nou pe Stelică Barna şef de divizie în cadrul Gărzii Financiare după ce l-a demis, la 27 iunie, pentru escrocherii cu firme fantomă. Stelică Constantin Barna, demis luna trecută din funcţia de şef al Gărzii Financiare Bucureşti şi al unei divizii în cadrul aceleiaşi instituţii, revine în cadrul Fiscului.

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, l-a repus în funcţia de şef de divizie în cadrul Gărzii Financiare pe fostul comisar şef Stelian Barna, deşi la 27 iunie anunţa cu surle şi trâmbiţe că acesta a fost demis de la şefia GF. Mai mult, oficialul ANAF anunţa că Barna va fi disponibilizat şi din funcţia de şef de divizie pe care o ocupa în instituţia de control din Capitală. Acest ultim post urma să fie, de altfel, desfiinţat. Blejnar s-a ţinut de cuvânt: a desfiinţat divizia condusă de Barna, a comasat cele şase divizii ale Gărzii Financiare şi a făcut doar patru.

Şefia uneia dintre divizii i-a revenit lui Stelică Constantin Barna, fără a mai susţine examen, întrucât era singurul concurent pentru acest post, după ce contracandidaţii săi s-au retras subit din cursă. Sorin Blejnar are o justificare halucinantă pentru revenirea în funcţie a lui Barna, deşi şeful ANAF a fost înştiinţat că fostul şi actualul său subaltern îşi vânduse, în trecut, unui cetăţean moldovean firma ce avea datorii de aproape 7 milioane de euro.

Blejnar îl apără, Barna - la soare la Monte Carlo

,,Au rămas doar patru candidaţi, câte unul pentru fiecare post rămas liber. În aceste condiţii, nu mai puteam organiza concurs. Prin divizie, înţelegem de fapt serviciu. Domnul Barna a dat concurs pentru ocuparea unui post de şef de divizie cu câţiva ani în urmă şi a fost delagat în funcţia de director al Gărzii Financiare Bucureşti. Aşadar, a fost numărul unu, iar acum va fi numărul 3. Asta este legea, ce putem face?", s-a scuzat şeful ANAF, Sorin Blejnar. Uns în funcţie, Constantin Barna a plecat, la 7 iulie, în concediu la Monte Carlo. De altfel, contactat de reporterii „Adevărul" pentru a comenta joaca de-a „demiterea" a lui Blejnar, Constantin Barna a închis telefonul, nu înainte de a replica „Sunt în concediu, nu mă mai deranjaţi".

Şmecherie, demascată de „Adevărul"

O investigaţie jurnalistică publicată luna trecută de ziarul  „Adevarul" a arătat că firma Anaem Exim SRL, administrată de Stelică Constantin Barna, a fost vândută unui cetăţean moldovean după ce a acumulat datorii de 6,7 milione de euro. Barna a  fost administratorul acestei firme  până în anul 2003, când a renunţat la afaceri pentru scaunul de viceprimar al Capitalei. Societatea îi avea ca asociaţi pe mama sa, Stana Constantin (77 de ani) şi pe fratele său Stancu Constantin.

În societate a fost cooptat, în decembrie 2010, iniţial ca asociat, prin mărire de capital, şomerul basarabean Ştefan Moloşnic (54 de ani). În urmă cu trei luni, asociaţii români s-au retras definitiv din firmă, lăsându-l pe basarabean să se descurce cu datoriile Anam Exim SRL. Ziarul „Adevărul" a mai arătat că de când a devenit şeful Gărzii Financiare Bucureşti, Barna a reuşit să-şi ridice patru vile în comuna natală, Ciocârlia, deşi slariul său lunar nu depăşea 2.900 de lei.

"Domnul Barna a dat concurs pentru ocuparea unui post de şef de divizie cu câţiva ani în urmă şi a fost delagat în funcţia de director al Gărzii Financiare Bucureşti.Asta este legea, ce putem face?''
Sorin Blejnar preşedinte ANAF

Nu poate justifica 700.000 de euro

ANI l-a reclamat pe Stelică Barna la Comisia de Cercetare de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Demersul ANI a venit după ce verificările au dus la concluzia că averea funcţionarului public este cu 740.776 de euro mai mare faţă de veniturile realizate în perioada 2004 - 2011.

Palatul clandestin a primit autorizaţie

Vilele familiei lui Stelică Constantin Barna din Ciocârlia (Ialomiţa) au fost ridicate în timpul mandatului acestuia de comisar-şef Foto: Petrică tănase



În 2009, după ce a fost numit şef al Gărzii Financiare Bucureşti, Stelică Constantin s-a apucat să-şi înalţe un viloi chiar în centrul comunei Ciocârlia, pe malul lacului.Nu avea autorizaţie de construcţie şi nici măcar certificat de urbanism, un document elementar în asemenea situaţii. În mod normal, angajaţii Primăriei ar fi trebuit să dispună încă de atunci dărâmarea construcţiei clandestine. Dar Stelică s-a descurcat: cu complicitatea viceprimarului localităţii, Eugen Voicilă, şeful Gărzii Financiare din Capitală şi-a putut ridica vila fantomă fără să fie deranjat.

Pe 20 iunie 2011 repor­terii „Adevărul" au solici­tat Prefecturii Ialomiţa să dispună urgent un control la moşia lui Barna având în vedere informaţiile legate de lipsa autorizaţiilor pentru construcţiile comisarului. Prefectura a anun­ţat Inspectoratul de Stat în Construcţii Ialomiţa. Dar Stelică se descurcă din nou: într-o săptămână, la 1 iulie 2011, Stelică Constantin obţine fără probleme autorizaţie de construcţie tocmai de la instituţia care l-a protejat doi ani: Primăria Ciocârlia. După alte şase zile sosesc şi inspectorii de la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) în control. Concluzia lor: vila lui Constantin are actele în regulă!

Întrebat de ce angajaţii săi nu au sesizat la faţa locului un lucru evident, şi anume că autorizaţiile au fost obţinute ilegal, după terminarea construcţiei, directorul ISC Nicolae Condruţ promite reluarea controlului: „Dacă ştiam că la Ciocârlia sunt treburile aşa cum sunt, cu semnul întrebării, mă duceam chiar eu în control". Viceprimarul Eugen Voicilă susţine şi acum că nu l-a protejat pe Stelică Constantin.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite