Blejnar, dezarmat de DNA şi blocat în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Blejnar a fost audiat de DIICOT
Sorin Blejnar a fost audiat de DIICOT

DNA i-a adus, ieri, la cunoştinţă fostului şef al Fiscului că este învinuit de protejarea unei complexe reţele de evazionişti, condusă de fostul său subordonat Codruţ Marta.

Sorin Blejnar, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), nu are voie să plece din România. Interdicţia a fost dictată de procurorii anticorupţie, în dosarul evaziunilor fiscale de peste 15 milioane de euro. Prin aceeaşi ordonanţă, procurorii DNA au dispus ca Blejnar să predea armele pe care le deţine.

O declaraţie despre „nimic"

Fostul şef al ANAF este acuzat că ar fi „sprijinit, din mai 2011 până în iulie 2012, reţeaua care a iniţiat un amplu mecanism evazionist vizând sustragerea de la plata accizelor a unor cantităţi de motorină vândute sub denumirea unor produse petroliere inferioare (păcură)", conform procurorilor DNA. Anchetatorii au început urmărirea penală în împotriva lui Sorin Blejnar pentru complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat. Ieri, procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Blejnar acuzaţiile odată cu ordonanţa prin care i se interzice părăsirea ţării, măsură ce poate fi contestată de Sorin Blejnar la Curtea de Apel Bucureşti.

La ieşirea din sediul DNA, după ce a fost audiat timp de o oră şi jumătate, Sorin Blejnar a precizat că a dat o declaraţie în care a prezentat tot ce cunoştea despre situaţia în cauză, „adică nimic". „Am dat o declaraţie în care am prezentat tot ceea ce cunoşteam despre situaţia în cauză, adică nimic", a spus Sorin Blejnar. Acesta a fost citat în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, în care mai sunt cercetaţi fostul său şef de cabinet Codruţ Marta, fostul şef al Vămilor Viorel Comăniţă şi alte 15 persoane.

„Palierul de protecţie": Blejnar - Marta- Comăniţă

În acest dosar, fostul şef al SIPI Constanţa, Dan Secăreanu, şi alte şapte persoane din dosarul evaziunii fiscale de peste 15 milioane de euro au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, în timp ce fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) Viorel Comăniţă şi alte două persoane au primit interdicţie de a părăsi ţara. Alte cinci mandate de arestare în lipsă au fost emise de judecători, printre aceştia aflându-se capii reţelei, Codruţ Marta (prietenul lui Sorin Blejnar) şi Radu Nemeş.

În referatul prin care au cerut arestările din acest dosar, anchetatorii anticorupţie arată că gruparea era structurată pe mai multe paliere, unul dintre ele fiind denumit de procurori „cel de protecţie". Pe acest palier se aflau şeful ANAF, Sorin Blejnar, Alexandru Codruţ Marta (dat dispărut din 25 mai de soţia sa - n.r.) şi Viorel Comăniţă.

Codruţ Marta, în continuare liber

Declarat de soţie dispărut, la 25 mai, Codruţ Marta nu a fost nici până azi găsit. Iniţial s-a vehiculat că ar fi fost ucis, însă anchetatorii au informaţii clare cum că acesta a fugit strategic din ţară. De altfel, el este dat în urmărire internaţională, pe numele său fiind emis şi un mandat de arestare. Surse din apropierea anchetei susţin că afacerile ilegale în care era implicat Codruţ Marta sunt mult mai grave decât dosarul evaziunii cu produse petroliere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite