Blana de leopard a Zoiei Ceauşescu, revendicată de soţ în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Oprean, soţul Zoiei, cere judecătorilor să-i restituie bunurile confiscate în martie 1990. Oprean vrea să fie despăgubit cu bani de Ministerul Public, întrucât multe dintre costumele şi hainele de blană ale cuplului au fost vândute în consignaţiile bucureştene.

Update Procesul de restituire a fost amânat pentru data de 21 octombrie 2011

Oprean se zbate să-şi recupereze ceasul primit cadou de la socrul său Nicolae Ceauşescu

„În urma evenimentelor din luna decembrie 1989, atât eu, cât şi soţia mea, Zoia Elena Ceauşescu, am fost arestaţi. Asupra bunurilor proprietatea noastră s-a dispus măsura asigurătorie", povesteşte Oprean în cererea de chemare în judecată. Potrivit actelor depuse la dosar, trei procurori din Procuratura Generală (Ivan Virgil, Nicolae Vasilescu şi Ilie Picioruş) s-au deplasat, la 2 martie 1990, la locuinţa din strada Cosmonauţilor numărul 2-4, unde stăteau Zoia Ceauşescu, fiica Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu, şi Mircea Oprean. Aceştia au confiscat mai multe obiecte de uz personal.

„Printre aceste bunuri s-au aflat şi obiecte de îmbrăcăminte indispensabile traiului nostru (al subsemnatului şi al soţiei mele), care sunt considerate umanitare şi, datorită caracterului lor personal, sunt exceptate de la indisponibilizarea prin măsuri asigurătorii", susţine soţul Zoiei Ceauşescu.

Genţi, cojoace şi pantofi

Printre bunurile confiscate se regăsesc şi o blană de leopard, cojoace bărbăteşti, scurte de blană, costume de haine, 60 de tricouri de diferite culori, 8 perechi de pantofi de piele, 6 genţi de damă de piele, 15 perechi de pantofi bărbăteşti, 10 cutii cu ciorapi bărbăteşti, 4 cutii cu batiste şi 20 de pulovere bărbăteşti. Oprean a depus un proces-verbal de predare-primire, încheiat de procurorii Mihai Ghemeş şi Violeta Se­chely, privind ceasul Eterna-Matic, „din metal galben", pe care anchetatorii i l-au ridicat atunci când a fost arestat preventiv la 26 ianuarie 1990.

Bunurile vândute

Mircea Oprean mai cere judecătorilor ca, în cazul în care aceste bunuri nu vor mai fi găsite, să primească contravaloarea lor, dar nu a precizat despre ce sumă este vorba. Procurorul Ilie Picioruş este cel care a predat la un magazin tip consignaţie, în baza mai multor borderouri, bunurile confiscate din locuinţele lui Nicu şi ale Zoiei Ceauşescu, „spre valorificare, urmând ca sumele de bani să fie virate la bugetul de stat". Georgiana Popescu, angajată a magazinului ICL Universal-Consignatia, a evaluat, în martie 1990,  cea mai mare parte a acestor bunuri.Cel mai scump produs confiscat de la copiii dictatorului este un cojoc de damă, culoare oranj, cu guler cu terminaţii de blană de nurcă şi garnitură la mâneci tot din blană de nurcă, de culoare bej şi care era purtat. El a  aparţinut Zoiei Ceauşescu, iar preţul pentru vânzare a fost de 17.000 de lei.

Lucrurile, evaluate la consignaţie

Geanta „Gucci" a Zoiei Ceauşescu, de culoare roşie din piele de crocodil şi cu căptuşeală din piele de antilopă, a fost evaluată la 1.700 de lei. O altă geantă din piele albă, cu lanţ din metal galben, folosită, a fost evaluată la 600 de lei. O scurtă din blană de miel cu căptuşeală albă, care a aparţinut lui Oprean, a fost evaluată la 6.000 de lei. Cele zece cutii cu şosete bărbăteşti, 60 de perechi, au fost evaluate la 16,50 de lei bucata, în total 990 de lei. Încălţămintea purtată de Oprean a fost scoasă la vânzare, pantofii de piele au fost evaluaţi cu sume între 400 şi 500 de lei, iar cizmele căptuşite cu blană de miel la 1.300 de lei.

Oprean arată judecătorilor că aceste bunuri nu au mai fost revendicate în niciunul dintre procesele deschise împotriva statului român.„Este de netăgăduit că bunurile personale au fost luate de către pârât, fără temei legal, ceea ce constituie o încălcare flagrantă a principiului legalităţii şi care trebuie să carac­terizeze şi procesul penal, cât şi întreaga activitate a Ministerului Public, într-un stat de drept şi democratic, în care supremaţia legii, drepturilor şi libertăţile cetăţenilor sunt garantate", conchide Oprean.

"Printre bunurile confiscate s-au aflat şi obiecte de îmbrăcăminte care sunt considerate umanitare şi, datorită caracterului lor personal, sunt exceptate de la indisponibilizarea prin măsuri asigurătorii.''
Mircea Oprean soţul Zoiei Ceauşescu

17.000 de lei reprezintă suma cu care a fost vândută blana de nurcă confiscată de la Zoia Ceauşescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite