Blair, reverenţă pentru Brown

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima alocuţiune a lui Tony Blair ca lider al Partidului Laburist britanic, rostită la conferinţa anuală de la Manchester, s-a bucurat de un ecou deosebit în mass-media, un cotidian apreciind

Ultima alocuţiune a lui Tony Blair ca lider al Partidului Laburist britanic, rostită la conferinţa anuală de la Manchester, s-a bucurat de un ecou deosebit în mass-media, un cotidian apreciind că a fost "discursul vieţii sale".
Blair şi-a început alocuţiunea cu umor, detaşare şi dinamism, după ce a fost aclamat la intrarea în sală. "Noi am schimbat termenii dezbaterii politice", "am transformat ţara", a afirmat el. Între altele, Blair i-a adus un omagiu succesorului său previzibil în post, Gordon Brown, pe care l-a prezentat drept "un bărbat remarcabil". În acest sens, el a lăudat prestaţia ministrului de finanţe Gordon Brown, ca om de stat şi ca politician. "ştiu că Noul Partid Laburist (înţelegând prin aceasta cel rezultat din procesul de modernizare - n.n.) nu ar fi văzut niciodată lumina zilei. ştiu că nu am fi obţinut niciodată trei victorii electorale fără Gordon Brown", a spus premierul.
Pe de altă parte, Blair a recunoscut că, uneori, este "dificil să fii cel mai apropiat aliat" al preşedintelui Bush. Criticat adesea pentru "alinierea sa diplomatică" la Washington, el a mărturisit că nu este uşor să fii în această situaţie, dar a spus că nici în ce priveşte relaţia cu Europa nu este simplu. "Europa poate fi o bătaie de cap din punct de vedere politic pentru o naţiune suverană şi mândră ca Marea Britanie", a afirmat Blair, care a continuat: "Dar, nu există nimic din ceea ce noi ne-am dori - de la negocieri comerciale la supraîncălzirea climei, de la terorism la Palestina - care să poată fi rezolvat fără America sau fără Europa", a conchis premierul britanic.
Amintim că, în urmă cu două săptămâni, Tony Blair a fost constrâns să anunţe că acest al XIII-lea Congres al laburiştilor va fi ultimul la care participă în calitate de premier şi lider al formaţiunii pe care a condus-o 12 ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite