Blaga îi dă prioritate lui Nicolăescut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

şi Ministerul de Interne rămân pe poziţia fermă că legile nu sunt contradictorii. Internele admit că va interveni o transferare la nivel local a atribuţiei de numire a directorilor de spitale,

şi Ministerul de Interne rămân pe poziţia fermă că legile nu sunt contradictorii. Internele admit că va interveni o transferare la nivel local a atribuţiei de numire a directorilor de spitale, dar fiindcă nu s-au stabilit normele de aplicare ale legii lui Blaga, pachetul de reformă al lui Nicolăescu are prioritate.
Dr. Dan şerban, fost director al Spitalului Sf. Pantelimon din Bucureşti, a făcut deja primul pas spre procesul cu Ministerul Sănătăţii. "Am despus la minister recursul administrativ graţios, care îi dă posibilitatea ministrului să verifice legalitatea actelor şi să revoce ordinele date.
Dacă nu răspunde în termen de 30 de zile, se ajunge în justiţie", ne-a declarat dr. şerban. Acesta mai spune că, prin acţiunea sa, nu vrea repunerea în funcţie, ci doreşte să semnaleze că ministrul a demis ilegal toţi directorii de spitale.
Actul promovat la Sănătate prevede desfiinţarea consiliilor de administraţie şi a funcţiei de director şi numirea, pe o perioadă de şase luni, a unor manageri, pentru a da posibilitatea unui control mai eficient al resurselor şi al restructurării. În baza acestor prevederi, ministrul sănătăţii a emis ordinele prin care erau desfiinţate aceste organisme. Legea descentralizării, promovată de Blaga, stabileşte însă pentru autorităţile locale competenţe exclusive în ceea ce priveşte administrarea unităţilor sanitare de interes local şi de interes judeţean. Ministrul sănătăţii, aflat la Timişoara, a declarat doar că legea-cadru a descentralizării "este o lege bună" şi complementară reformelor din România.
Directorii spitalelor din provincie sunt de părere că postul lor ar fi trebuit scos la concurs împreună cu Consiliul Local, şi nu unilateral, de către Ministerul Sănătăţii. "Legea lui Nicolăescu a pus accentul pe partea financiară. Legea lui Blaga vine şi completează, mutând responsabilitatea la consiliile locale şi judeţene, care au o imagine mult mai clară a nevoilor", a declarat dr. Dumitru Dicu, fost director la Spitalul de Pediatrie din Piteşti. Alţi directori de spitale demişi privesc cu detaşare această controversă. Prof. dr. Radu Mihăilescu, directorul Spitalului de Psihiatrie "Al. Obregia", spune că procesele intentate nu fac decât să menţină o stare de incertitudine în spitale.

Stroe dă vina pe Interne
Secretariatul General al Guvernului susţine că nu are nicio vină că cele două legi privind administrarea spitalelor - legea reformei lui Nicolăescu şi cea a descentralizării promovată de MAI - se bat cap în cap. Potrivit biroului de presă al SGG, conform Legii 50/2005, Secretariatul General al Guvernului trebuie să verifice numai forma actelor legislative, şi nu fondul acestora. Or, în materie de fond, competenţa şi responsabilitatea exclusivă revine iniţiatorului, în speţă Internelor, care trebuie să ceară avizele tuturor ministerelor care au tangenţă cu proiectul de lege promovat, deci şi Ministerului Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite