Blaga, un nou Hagi al finanţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Liderul democrat se dovedeşte la fel de priceput ca Văcăroiu, cel care se declara un talent al afacerilor, ca Hagi în fotbal. Anul 2007 a fost unul foarte bun pentru Vasile Blaga.

>> Liderul democrat se dovedeşte la fel de priceput ca Văcăroiu, cel care se declara un talent al afacerilor, ca Hagi în fotbal.

Anul 2007 a fost unul foarte bun pentru Vasile Blaga. Acţiunile deţinute în numeroase firme au fost aducătoare de profit, ca şi operaţiunile bursiere. Relevant este şi faptul că, în declaraţia de avere, secretarul general al PD şi-a trecut la capitolul active producătoare de venituri nete un avans de 430.000 de euro pentru cumpărarea unei locuinţe.

Însă, în ciuda profiturilor sale, demnitarul a preferat să păstreze o locuinţă de la RAAPPS, pe care a eliberat-o în această toamnă, la mult timp după ce nu a mai fost ministru.

Jucător la bursă, acţionar de conjunctură în firme implicate în scandaluri, dator la diverse persoane fizice. Este secretarul general al PD, Vasile Blaga.


La capitolul "alte active producătoare de venituri nete" din declaraţia de avere a fostului ministru de interne găsim o poliţă de asigurare de viaţă scadentă în anul 2008 cu o valoare de 80.000 euro şi un avans de 430.000 de euro pentru cumpărarea unei locuinţe. Vasile Blaga nu a precizat dacă a dat sau a primit respectivul avans.


Vasile Blaga afirmă, într-un comunicat de presă, că a părăsit locuinţa de protocol în data de 18 octombrie a.c. El spune că, în timpul în care şi-a prelungit contractul de închiriere cu RAAPPS, chiria lunară l-a costat peste 1.000 de euro.


"Resping, aşadar, orice asociere a numelui meu în lunga listă a celor care beneficiază de locuinţa de protocol de la RAAPPS fără să aibă dreptul legal de a le ocupa, contra unei chirii lunare modice", menţionează secretarul general al democraţilor.


În privinţa noii sale locuinţe, Blaga ne-a declarat: "Este un apartament în zona centrală, de 230 de metri pătraţi plus garaj. Din păcate, în Bucureşti nu mai găseşti apartamente sub 3.000 de euro/mp construit".

>> Am tranzacţionat acţiuni până am ajuns ministru. După aceea nu am mai avut timp.
Vasile Blaga

Acţionar în firme implicate în scandaluri

Printre firmele în care Blaga a cumpărat acţiuni se numără "Mobila Alfa" SA, al cărei acţionar majoritar, Gheorghe Mudura, a fost arestat pentru complicitate la rambursări ilegale de TVA.


Bunurile lui Mudura nu au putut fi sechestrate, deoarece erau deja ipotecate. Vasile Blaga a mai cumpărat acţiuni, la "momentul potrivit", şi la "Hiperion Stei" SA Bihor. Pachetul majoritar de acţiuni a fost cumpărat de la fosta APAPS de către o firmă a fraţilor Micula, "European Food" SA.


Presa a relatat, la vremea respectivă, că firma fraţilor Micula nu putea participa la licitaţie pe motiv că avea datorii la stat şi nu avea acelaşi obiect de activitate cu "Hiperion Stei".


Interesant este, de asemenea, faptul că secretarul general al PD a cumpărat acţiuni la o rafinărie intrată în faliment, "Petrolsub" Balc. Din câte se pare, acum interesată de această rafinărie este compania maghiară Mol. Blaga mai deţine acţiuni şi la "Romania Combi" SA, o societate comercială din structura căreia au făcut parte persoane din conducerea SIF Banat-Crişana, bănuite de diverse tertipuri financiare. Dar Blaga este şi un iscusit jucător la Bursă. El deţine acţiuni la diverse bănci, cumpărate prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în valoare totală de 1,1 milioane RON.


Printre acestea se numără Banca Transilvania, unde Vasile Blaga are acţiuni în valoare de 710.724, 75 RON şi BRD - 418.600 RON. Numai din tranzacţionarea unor acţiuni BRD Blaga a încasat, în februarie a.c., 845.695 RON.


Cu toate acestea, Vasile Blaga se împrumută masiv şi de la persoane fizice. Politicianul s-a împrumutat, la 12 iunie a.c., de la o anume Doina Stoia, cu 600.000 de RON. În aceeaşi zi se împrumuta cu alţi 500.000 de RON de la un anume Valer Crişan.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite