Bistriţenii sunt obligaţi să se asigure contra riscurilor fictive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care vor să aibă asigurări eficiente trebuie să plătească suplimentar. O lege votată anul trecut impune obligativitatea de a contracta o asigurare de locuinţă începând cu 1 iulie 2009.

Pentru 20 de euro pe an, în cazul locuinţelor cu structură de beton armat, respectiv zece euro pentru casele construite din material neconvenţional, românii vor fi asiguraţi împotriva cutremurelor, inundaţiilor şi alunecărilor de teren. Cei care nu vor plăti asigurarea obligatorie riscă amenzi de 500 de lei.
Dacă valoarea casei asigurate depăşeşte 20.000 de euro, locatarul trebuie să plătească în plus, în funcţie de cât stabileşte asiguratorul. Cele trei categorii de riscuri asigurate obligatoriu - cutremur, inundaţii, alunecări de teren - sunt însă improbabil să se producă pe raza municipiului.
O confirmă chiar şefii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bistriţa-Năsăud. Deşi pentru Bistriţa nu a fost întocmită încă o hartă de hazard pentru cutremure, un fenomen seismic ar fi de magnitudine nesemnificativă. „Cutremurul din ’77 de abia s-a simţit la noi. Riscul este unul minor”, spune colonelul Ştefan Condrate, inspectorul şef de la ISU. În cazul inundaţiilor situaţia este cam aceeaşi.

Riscuri, doar pe hârtie

„Intră la categoria de risc major. Poate fi doar o avarie la Barajul Colibiţa, improbabilă însă”, confirmă locotenentul colonel Dan Gheorghiţă, şeful serviciului de Protecţie Civilă ISU. Inundaţii mici s-au mai semnalat sporadic doar pe străzile Crişan şi Cloşca, însă responsabilă acolo e canalizarea care nu face faţă, spun responsabilii ISU.
Alunecările de teren nici măcar nu pot fi luate în seamă pe teritoriul municipiului, excepţie făcând mici porţiuni de dealuri pe care s-au ridicat case mai mult sau mai puţin autorizate.
Asiguratorii bistriţeni recunosc că cele trei riscuri prevăzute de lege acoperă doar o parte din teritoriul ţării şi spun că legea ar trebui îmbunătăţită. Directorul Agenţiei de Asigurări BCR, Sanda Felner, crede că ar trebui făcute studii pe zone, iar pachetul obligatoriu ar trebui individualizat în funcţie de realităţile de la faţa locului.
„Riscurile din actualul pachet sunt mai mult acoperitoare pentru zona rurală”, completează ea. Bistriţenii nu sunt încântaţi deloc de lege. „Eu locuiesc într-o casă mai mare pentru care am plătit o poliţă de 300 de euro anual, care asigură inclusiv bunurile şi toate riscurile. Nu înţeleg de ce statul să mă oblige să-mi fac încă o asigurare”, spune Cristina Ploia.

Incendiile, cele mai frecvente

Într-un clasament întocmit de ISU, locuinţele bistriţenilor sunt afectate cel mai frecvent de incendii. Pot fi luate în calcul şi inundaţii neprovocate de cauze naturale, precum şi exploziile centralelor termice. Pentru asemenea situaţii bistriţenii vor trebui să se protejeze doar contractând o asigurare personalizată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite