Bistriţenii au Praidul la ei acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii cu probleme respiratorii pot să se trateze la salinele din oraş. Câteva tone de sare de la Praid se află la cele două saline din Bistriţa, gata să vindece aproape orice afecţiune respiratorie.

Proprietăţile sării de a curăţa căile respiratorii sunt cunoscute încă din Antichitate. De aceea, fostele mine de sare sunt astăzi special amenajate pentru a-i găzdui pe cei care aleg salina ca terapie alternativă în cazul afecţiunilor respiratorii.
Însă, astfel de saline pot fi amenajate chiar şi în oraşe, cu sare adusă de la Praid, cea mai mare mină de sare din România. Horvath Ildiko suferă de astm bronşic şi ani întregi a fost la Mina Praid să se trateze. De un an şi jumătate şi-a amenajat propria salină, lângă ştrandul Codrişor, cu sare adusă de la Praid. A fost o investiţie costisitoare.

Bistriţenii nu se dau în vânt după salină

Dacă în oraşele mari, oamenii fac cozi în sălile de aşteptare pentru o şedinţă la salină, în Bistriţa, oamenii sunt destul de reticenţi la astfel de tratamente. Însă, Ildiko are deja clienţii fideli ai salinei. „Am clienţi care recunosc că se simt mai bine dupa 10-12 şedinţe. Vin aici oameni din Cluj, din Gherla, dar mai ales cei care vin din străinătate. Ei au altă percepţie. Când vin acasă şi aud că este salină în oraş, nu pleacă înainte de face câteva şedinţe împreună cu copiii lor”, spune Ildiko.
Salina este o cameră de relaxare, cu mobilier de brad, în care oamenii pot să joace table, canastă, pot să citească, iar copiii au prevăzut un loc de joacă.

Sare şi muzică ambientală

Camera salină de strada Zimbrului este iluminată subtil tocmai pentru a crea o atmosferă de relaxare, iar cei care vin aici se pot delecta cu muzică ambientală, „astrală şi spirituală”.
Alexandru Bar, proprietarul salinei de pe strada Zimbrului, spune că pe lângă afecţiunile respiratorii  aici toţi cei care vin pot să îşi întărească sistemul imunitar mai ales că, încăperea fiind mică, concentraţia de sare este mai mare decât cea de la Praid. Aceasta confirmă reţinerea bistriţenilor: deşi a deschis salina în urmă cu doi ani, spune că deocamdată destul de puţină lume vine să se trateze. Oamenii află de la prieteni despre existenţa salinelor. „Am aflat că, la Bistriţa, este cameră salină la începutul acestui an de la o cunoştinţă care mergea săptămânal. Atunci am diagnosticat cu pneumonie şi mi-am întrebat medicul dacă ar fi recomandat să merg. M-am simţit mai bine după câteva şedinte şi am hotărât să merg măcar de câteva ori pe lună”, povesteşte Ioan Ilie un bistriţean de 56 de ani.

Tarife

Tarifele pentru o oră de stat în una dintre camerele salină din Bistriţa sunt cuprinse între cinci şi şapte lei pentru copii şi nouă şi zece lei pentru adulţi dar, se pot face şi abonamente pentru o lună, care sunt mai avantajoase.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite