Bistriţa:Şefii poliţiei deranjaţi că nu au fost solicitaţi la dezhumarea din Nepos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul-şef de la Serviciul de Poliţie Criminalistică, Aurel Grama, le-a transmis cercetătorilor de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in România  nemulţumirea că au intervenit într-un caz de omor grav, unde era necesară şi prezenţa poliţiştilor. Cercetătorii susţin că nu sunt la primul caz de acest gen şi şi-au făcut treaba legal.

. Şeful IJP, comisarul Ioan Sidor Bodescu recunoaşte că poliţia a fost anunţată de IICCR, care însă a ajuns la altă adresă, a unei firme: “Astăzi am aflat că fac cercetări la Nepos, după ce firma la care a ajuns hârtia ne-a adus-o. Normal era să ne ceară sprijinul şi nu doar să ne informeze. Ce vor să facă cu cadavrele, fără procuror şi legist? Doar nu vor să le pună în plasă şi să plece cu ele? ” se întreabă retoric Bodescu.
În schimb Marius Oprea, şeful IICCR, spune că aşteaptă sosirea medicului legist şi a unui procuror criminalist: “ Nu am crezut că îi găsim atât de repede. Aveam 3-4 indicii şi căutarea putea să se prelungească mai multe zile. Nu puteam ţine după noi un procuror criminalist. Este al şaselea caz de acest gen la care lucrăm şi al doilea din judeţ. Suntem profesionişti, ştim ce avem de făcut”

Criminalii nu mai pot fi închişi
Deşi sursele consultate de cei de la IICCR spun că unii dintre cei care i-au ucis pe cei trei partizani în Nepos în iulie 1949 mai trăiesc, aceştia nu riscă să fie închişi vreodată, deoarece după atâta vreme, faptele penale sunt priscrise: “Cel mult civil pot fi acţionaţi în instanţă” spune şeful IJP, Ioan Sidor Bodescu.
Ioan Leonida Bodiu, Ioan Ştefan Burdeţ şi Toader Dumitru, membri ai unui grup de partizani intulat „Gărzile Albe” au fost împuşcaţi în 8 iulie 1949, pe un deal abrupt din Nepos, după ce, timp de mai multe luni au fost torturaţi în beciurile Securităţii din Bistriţa. După 60 de ani nepotul unuia dintre victime, preotul din Nepos, Vasile Rus alături de Leonida Bodiu, fiul conducătorului Gărzii Albe au participat, alături de cercetătorii IICCR ,la identificarea locului unde au fost executaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite