Bistriţa:Psihologii avertizează că amânarea examenelor îi derutează pe elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii sindicali susţin că nici joi nu este o dată sigură pentru tezele la limba română şi că în lipsa unor garanţii guvernamentale serioase, conflictul de muncă nu va fi suspendat. Titus Rauca, preşedintele judeţean al Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ, crede că orice scenariu este posibil.

Greva dascălilor şi incertitudinea legată de tezele unice i-a bulversat pe copiii din clasele aVII-a şi aVIII-a, dar şi pe părinţii lor. În timp ce unii se bucură că mai au timp de pregătire, cei mai mulţi se plâng însă că sunt ţinuţi în tensiune. La Colegiul Naţional „ Liviu Rebreanu” majoritatea elevilor care ar fi trebuit să susţină astăzi teza unică nu se simt uşuraţi că au obţinut o amânare: ,,Săptămâna trecută am dat teza la germană, pentru că noi suntem profil cu predare în germană , iar amânarea la română nu a fost tocmai un lucru bun. Noi avem admitere la liceu anul acesta şi ne-am stresat, ne-a fost dat programul peste cap. Să sperăm că o să dăm joi teza”, spune Cristiana Mureşan, elevă în clasa a VIII la Colegiul Liviu Rebreanu. O colegă de a ei,  Diana Sonia împărtăşeşte acelaşi punct de vedere: ,,Nu am ştiut nimic până aseară, când am văzut la televizor că astăzi nu mai dăm teză şi că s-a amânat pentru joi. Nu e tocmai bine ce se întâmplă, ne-a prelungit emoţiile”.  În schimb, Anda P.., elevă de clasa a VII-a crede că timpul în plus de învăţare este binevenit, cu condiţia ca situaţia să nu se repete:,,Într-un fel ne-a ajutat această amânare deoarece am avut mai mult timp să învăţăm dar dacă această situaţie se prelungeşte, este destul de greu, pentru că nu face decât să ne întreţină emoţiile, pentru că, oricum, tezele trebuie să le dăm”

Profesorii au păreri împărţite

Majoritatea dascălilor cred că liderii sindicali trebuie să rămână ferm pe poziţii şi să nu cedeze presiunilor: „ Mulţi spun că nu era momentul să facem grevă acum şi că împingem copiii la mijloc- spune Ionel Tompa, profesor de istorie la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”- Cei care susţin asta uită că şi dascălii au copii, iar unii sunt chiar în situaţia de a da aceste examene. Trebuie să continuăm greva, pentru că profesorii au fost lăsaţi tot timpul pe ultimul loc” spune profesorul Tompa.
Directorul Colegiului Naţional Liviu Rebreanu, Ioan Pop crede în schimb că incertitudinea privind tezele nu este benefică pentru elevi: „E foarte grea această aşteptare. Copiii intră într-un grafic de pregătire şi dacă se amână examenul, este destul de greu” spune profesorul Pop.

Psihologii atrag atenţia asupra consecinţelor amânării tezelor asupra elevilor, îndeosebi asupra celor sensibili. Şeful Centrului de Asistenţă Psihopedagogică, psihologul Ioan Orban spune că situaţia este asemănătoare cu cea a sportivilor care se pregătesc pentru o competiţie imporatntă: „ Îşi mobilizează pentru examen toate resursele psihice şi cognitive, iar dacă intervine ceva de genul ăsta trebuie să se remonteze la loc. Este festul de greu. Pentru copiii anxioşi sau ceva mai sensibili, această situaţie poate avea consecinţe serioase” atrage atenţia psihologul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite