Bistriţa:Primăria propune reabilitare termică în rate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa:Primăria propune reabilitare termică în rate
Bistriţa:Primăria propune reabilitare termică în rate

Asociaţiile de proprietari pot plăti în 10 rate contribuţia la programul guvernamental.Primele trei contracte de izolare termică din municipiu cu finanţare bugetară vor fi semnate luni



Niciun bloc din Bistriţa nu a fost încă izolat termic prin programul naţional, deşi zeci de imobile din municipiu au fost reabilitate pe cont propriu de locatari. Pentru că are la dispoziţie 2.000.000 lei, alocate pentru anul 2009 de catre Ministerul Dezvoltării Regional şi Locuinţei (MDRL) Primăria Bistriţa încearcă să creeze tot soiul de facilităţi în încercarea de a atrage asociaţiile de locatari în program. Ultima a fost adoptată prin hotărâre de Consiliu Local în urmă cu două zile şi presupune plata în rate a cotei de 15 % pe care trebuie să o achite fiecare asociaţie intrată în program. Decizia a fost luată la cererea preşedinţilor asociaţiilor de proprietari care au invocat dificultatea de a strânge suma necesară co-plăţii: „ ajunge ca un singur locatar să nu plătească şi proiectul este compromis”, explică viceprimarul Florin Găurean. Potrivit noii hotărâri asociaţiile care semnează contractul de reabilitare cu Primăria Bistriţa se obligă să achite în cel mult zece rate lunare, până în data de 25 a lunii cota parte şi să o vireze în contul de mandat deschis la Trezorerie.

Contribuţia, între 1200 şi 2700 de lei

Deoarece costul reabilitării depinde de foarte mulţi factori, o valoare pe apartament este foarte greu de estimat. Coordonatorul  Compartimentului  Energetic din cadrul Primăriei Bistriţa, Ioan Papoi spune că aceasta este cuprinsă, cu aproximaţie, între 1.200 şi 2.700 de lei. 
Viceprimarul Florin Găurean spune că municipalitatea a insistat pentru găsirea unor facilităţi care să stimuleze programul şi pentru că s-au mai diminuat costurile odată cu scăderea preţurilor cu materialele de construcţie: “ Proiectele de reabilitare au fost făcute în urmă cu doi-trei ani. Între timp costurile au mai scăzut şi ne-am trezit că avem nevoie de mai multe blocuri în program pentru a nu pierde banii alocaţi. Deja luni semnăm contractile cu trei asociaţii de proprietary care au adunat banii, este vorba de o scară din Blocul Lamă şi două blocuri de pe strada Octavian Goga”, mai spune viceprimarul.


Mai sigur pe cont propriu

Bistriţenii au preferat reabilitarea termică pe cont propriu, cu toate că soluţiile de izolare sunt mai degrabă improvizaţii. Oraşul este împânzit de zeci de şantiere de izolari termice făcute de firme de apartament. Chiar dacă sunt departe de reabilitarea ca la carte aceste soluţii oferă totuşi un randament termic ceva mai bun decât înainte, recunoaşte viceprimarul Găurean. “ Am plătit 50 de lei pe metrul pătrat, în total am dat 20 de milioane, pentru că am puţin spaţiu exterior, dar sunt mulţumit”, spune Viorel Pop, un locatar al unui bloc în plin şantier de reabilitare din cartierul Decebal

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite