Bistriţa:Martirii din Nepos nu au încă loc în Cimitirul Eroilor din Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa:Martirii din Nepos nu au încă loc în Cimitirul Eroilor din Bistriţa
Bistriţa:Martirii din Nepos nu au încă loc în Cimitirul Eroilor din Bistriţa

Rudele îşi doresc ca cei trei martiri ucişi în 1949 pe Dealul Crucii din Nepos să fie reînhumaţi în 24 iunie 2009, exact la 60 de ani de la executarea lor. Rămăşiţele lui Leonida Bodiu, Toader Dumitru şi Ştefan Burdeţ au fost descoperite şi  dezgropate în urmă cu o lună de specialiştii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICC) şi se află, în prezent, la Serviciul Judeţean de Medicină Legală din Bist

 
„Cultul Eroilor” le refuză statutul de eroi

Leonida Bodiu, nepotul de frate al căpitanului Gărzii Albe,  spune că reprezentanţii Parchetului Militar au promis că vor finaliza ancheta şi vor restitui rudelor osemintele până la data stabilită pentru înmormântare. Rudele au hotărât ca cei trei să fie îngropaţi împreună, deoarece numai o expertiză ADN, extrem de costisitoare, ar fi putut stabili cu precizie cui îi aparţine fiecare fragment osos. „Au fost camarazi, au murit împreună, credem că se cuvine să se odihnească tot alături”,  spune Leonida Bodiu. El se zbate să obţină un loc în Cimitirul Eroilor din Bistriţa, dar s-a lovit de refuzul Asociaţiei „Cultul Eroilor” din Bistriţa. „Am fost la Primărie, mi s-a spus că ei doar îl administrează şi că au nevoie de un document oficial.  La câteva zile de la depunerea cererii, am aflat că Asociaţia Cultul Eroilor, solicitată să-şi dea acordul de către municipalitate, a spus nu. Sunt consternat de răspuns”, mai spune Bodiu.

Administraţia oraşului  are mâinile legate
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti, a declarat că asociaţia în cauză a trimis o adresă, semnată de preşedintele Ioan Cordovan, în care precizează că cei trei, executaţi în 1949,  nu se încadrează în legislaţia care permite asemenea autorizări. „Noi avem nevoie de o adresă care să ne permită să ne dăm acordul. Cred că putem accepta şi altă variantă, doar să vină din partea unei oficialităţi “, explică Ruşti.

IICC spune că va protesta oficial
Contactaţi de redactorii „Adevărul”, reprezentanţii IICC au spus că vor lua măsuri faţă de poziţia adoptată de filiala din Bistriţa a Asociaţiei Cultul Eroilor. „Vom face o adresă oficială către Asociaţia Cultul Eroilor din Bucureşti. Vom trimite o adresă şi Parchetului Militar ca să îşi dea acordul pentru înhumarea celor trei martiri, în data de 24 iunie”, a spus Cosmin Budeancă, şeful Serviciului Muzee-Memorie din cadrul IICC.

Garda Albă, cea mai populară organizaţie anticomunistă din judeţ

Potrivit profesorului Viorel Rus, autorul unui volum dedicat rezistenţei anticomuniste din Bistriţa-Năsăud, Garda Albă, condusă de căpitanul Bodiu  era organizaţia politică antisovietică şi anticomunistă cu cea mai mare arie de cuprindere şi cu cei mai mulţi aderenţi din judeţ. Iniţiatorul ei, Ioan Leonida Bodiu fusese ofiţer în corpul de gardă al regelui, luptase pe fontul antisovietic, după care prizonier al ruşilor a făcut parte din Divizia Teodor Vladimirescu. S-a retras în zona Văii Someşului după război şi a complotat împotriva noului regim. A fost prins prin trădare şi închis în Bistriţa alături de 66 de camarazi. După ce a fost torturat timp de mai multe luni, Leonida Bodiu alături de Toader Dumitru şi Ştefan Burdeţ au fost ucişi în noaptea de Sânziene, după un urcuş istovitor pe Dealul Crucii din Nepos.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite