Bistriţa, primul oraş cu cadastru făcut din avion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După finalizarea operaţiunii, fiecare proprietar va primi gratuit fişa cadastrală. Municipalitatea a semnat un contract pentru cadastrul general cu o firmă norvegiană, după ce a reziliat un altul cu un prestator român.

Cadastrul general al proprietăţilor din Bistriţa este finanţat cu bani de la Banca Mondială în cadrul unui program naţional care ar trebui să se finalizeze teoretic  în toată ţara, până în 2013. Potrivit primarului Ovidiu Creţu, Primăria Bistriţa s-a mişcat mai bine decât alte municipalităţi, aşa că bistriţenii vor fi  primii din ţară care vor primi hărţi cadastrale a proprietăţilor cu titlu gratuit.
„O singură localitatea din România , este vorba de o comună din sudul ţării, are deocamdată o asemenea hartă completă. Bistriţa va fi însă primul oraş cu cadastru la nivel european. Ultimul a fost făcut pe vremea austriecilor împărătesei Maria Tereza”, dă asigurări primarul.

Contract reziliat

Pentru aceasta însă, municipalitatea a trebuit să renunţe la un contract cu o firmă românească, SC Geotop SRL, care n-a fost în stare să măsoare mai mult de 561 de hectare, ceea ce reprezintă 22 % din teritoriul intravilan. După rezilierea contractului, impusă, spune Ovidiu Creţu,  de creşterea exagerată a  tarifelor şi de lipsa de randament, municipalitatea a bătut palma cu o societate norvegiană, Bloom, care a acordat inclusiv discounturi pentru partea suportată de municipalitate, „aşa, ca pentru primul client din România”. Norvegienii folosesc metode de avangardă, aşa numita tehnică fotogramatică. Directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Emil Mănăşturean, explică modul de lucru: „Practic, se fac fotografii din avion, cu aparate de mare rezoluţie.
Fotografiile se aşează una lângă alta, se transformă în ortofotograme, iar apoi în ortofotoplanuri. Pentru intravilan scara e de 1 la 1.000, iar pentru extravilan de 1 la 2.000.”

O expertiză clasică este costisitoare

Mănăşturean este convins că toată lumea are de câştigat din această operaţiune, care a început deja. „Vor câştiga proprietarii, care primesc gratuit hărţile, municipalitatea, Agenţia de Plăţi în Agricultură, care nu mai are bătaie de cap cu dosarele, pe partea de proprietate, instanţele etc, explică şeful de la Oficiul de Cadastru. Din punct de vedere financiar, bistriţenii vor avea numai de câştigat, pentru că orice expertiză în caz de vânzare-cumpărare, garantarea unui credit sau dovedirea în instanţă a unei proprietăţi ajungea la zeci de milioane de lei”, spune Emil Mănăşturean.

Notarii sunt încântaţi

Potrivit notarilor, noul sistem este unul revoluţionar şi va clarifica o mulţime de probleme de proprietate. Notarul Alexandu Bria, care în calitate şi de consilier local a insistat pentru urgentarea operaţiunii, crede că un cadastru exact, cu coroborarea tuturor hărţilor este esenţial.
„Vă daţi seama ce relevanţă are o schiţă măsurată de un bade pe la 1850, faţă de o hartă a proprietăţii făcuă după mijloacele moderne?”, spune notarul care a avut de a face cu autentificarea unor titluri de proprietate pentru vânzarea unor proprietăţi unor cetăţeni străini. „Aşa intrăm şi noi în lumea civilizată”, conchide Alexandru Bria.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite