Bistriţa: Fără mofturi la bursa locurilor de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de oameni s-au călcat în picioare pentru a ajunge la mesele cu ofertele de muncă ale angajatorilor, la bursa locurilor de muncă de astăzi. Şomerii sunt dispuşi să accepte un loc de muncă în orice condiţii

Pentru prima dată, în ultimii ani, bursa locurilor de muncă a adunat sute de şomeri dornici de angajare. Înainte, oamenii veneau doar pentru a obţine o negaţie din partea angajatorilor, care să le permită acordarea prelungită a ajutorului de şomaj. Astăzi, mulţi dintre cei 6.500 de şomerii chiar au căutat un loc de muncă. 

Şoferii şi confecţionerii, foarte căutaţi

Şomerii cu studii medii au avut de unde alege. Posturile oferite de cei 56 de angajatori au fost preponderent pentru meseriile de muncitor în construcţii, confecţioner de tricotaje şi şoferi de taxi sau camion. Reprezentatul unei firme care oferea un post de şofer şi unul de contabil spune că a fost asaltat de cerere. „În zece minute de când am deschis, deja 10 persoane au vrut să se angajeze ca şoferi, pe singurul post oferit”, spune acesta. Gabriela Găluţ, un alt ofertant de locuri de muncă în industria textilă spune că vrea să angajzeze 18 persoane. „Posturile sunt pentru confecţioneri, dar şi pentru perstatori de servicii de igienă personală. Salariile sunt de 720 de lei pentru calificaţi şi de 600 de lei pentru necalificaţi. Acestea sunt pe cartea de muncă. În mână, oamenii primesc sume  proporţionale cu volumul de muncă”, explică Gabriela Găluţ.

Oamenii se mulţumesc cu orice salariu

Oamenii s-au limitat să accepte orice post, indiferent de salariu, doar pentru a avea garanţia unui venit sigur. Gheorghe Morar este unul dintre bistriţenii care îşi completa formularul de angajare, fără să ştie ce salariu va primi. „Am fost mecanic la Rombat şi m-am pensionat înainte de termen. Vreau să găsesc un loc asemănător, indiferent de salariu. Nu ştiu cât o să mă plătească, dar  am găsit oferta de la Leoni”, spune bărbatul de 60 de ani.

Calificarea a fost o problemă

Printre ofertele cu salarii mici s-au strecurat şi câteva posturi mai avantajoase, doar că nu au fost cereri de la  oameni calificaţi.  Simion Păcurari căuta un electromecanic depanator de aparate, dar nu a fost norocos. „Deşi oferta salarială este de 800 de lei plus  bonusuri în funcţie de performanţă, oamenii nu sunt interesaţi pentru că nu sunt calificaţi. Sper totuşi ca oamenii să vină pentru că sunt dispus să asigur şi calificarea”, spune angajatorul.

Intelectualii nu au avut oferte

Cei cu studii superioare au fost dezamăgiţi de oferta de astăzi. Roxana Arieşan, inginer topograf spune că nu a găsit niciun post convenabil. „Se caută ingineri în construcţii sau consultanţă de proiecte. Aşa că nu mă regăsesc”, spune tânăra. Alţii sunt dispuşi să se reorienteze. Ovidiu Lolici spune că a lucrat ca şi laborant şi că e dispus să înveţe altă meserie, doar pentru a se angaja. „Nu găsesc nimic pe specializarea mea, dar vreau să învăţ şi altceva. Nu-mi permit să rămân fără loc de muncă”, spune bărbatul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite