Bistriţa: Ziua Muncii fără locuri de muncă, dar cu optimism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi Bistriţa-Năsăud numără aproape 7000 de şomeri, oamenii au făcut cozi pentru a-şi cumpăra carne, după care au încins grătarele la iarbă verde, declarându-se, în general, optimişti, în ciuda crizei

Bistriţenii n-au mai avut loc unul de altul, în pieţele agroalimentare, încă de la primele ore ale dimineaţii. Aceşti au făcut cozi semnificative, în special la magazinele de carne. „Şi-au cumpărat aripioare, pulpe de pui, mici. A fost nebunie de dimineaţă”, spune Iulia Codrea, vânzătoare la o carmangerie. Oamenii s-au adunat în Pădurea Schullerward pentru a încinge grătarele, acompaniaţi de muzica veselă, care răsuna în toată zona. Majoritatea s-au declarat optimişti în această zi de celebrare a muncii, chiar dacă unii dintre ei nu au momentan un loc de muncă. 

Şomeri de Ziua Muncii


„Eu sunt şomer dar am decis să sărbatoresc de 1 Mai printr-o ieşire la pădure alături de familie. Sunt oarecum obişnuit cu ideea de de a fi şomer de ziua muncii deoarece am mai fost în această situaţie şi în urmă cu câţiva ani dar eu sunt o persoana optimistă şi privesc această ca un prilej perfect de fi alături de familie în natură”, povesteşte Alexandru Precup fost angajat al unei firme de instalaţii. Marian Costea un  alt şomer bistriţean a decis să sărbătorească ziua muncii alături de familie ,, Sunt şomer însă am profitat de faptul că soţia mea are liber astăzi  şi am ieşit la un grătar şi câţiva mititei” spune Marian.

Sărbătoresc prin muncă

Există şi bistriţeni care nu resimt criza dar nu marchează în niciun fel Ziua Muncii. ,,Avem zi liberă astăzi însă nu sărbătorim în niciun fel deoarece avem o echipă de muncitori care lucrează la casă şi trebuie să ma ocup de ei. Anul trecut am fost în Belgia într-o mini vacnţă, iar acum doi ani am fost în Grecia. Dacă nu aveam de lucru la casă mergeam şi anul acesta undeva deoarece pot să spun că mă număr printre oamenii care nu resimt, deocamdată, criza”, povesteşte Mioara Oprea. Alţii, sărbătoresc prin muncă. „Eu sunt prezent la firmă şi azi. Mă ocup de stupărit şi nu-mi permit să-mi iau o zi liberă, mai ales că nu am alţi angajaţi”, spune Nicolae Vlad.

1 Mai acum 50 de ani

Ziua Internaţională a Muncii a fost insitituită în anul 1889, de către Congresul Internaţionale Socialiste. În România, a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890, de mişcarea socialistă. Nostalgicii îşi aduc aminte de zilele de 1 Mai de pe vremea „răposatului”. „De la 14 ani am lucrat la o cofetărie şi eram obligaţi să ieşim la pădure de 1 Mai. Asta era demult, de aproape 50 de ani. Nu mergeam cu familiea, ne ducea cu unitatea. Mergeam întâi la stadion unde se făceau diverse concursuri de sport, pe urmă urcam pe deal. Pe atunci făceam noi îngheţata, puneam gheaţă şi sare într-un butoi şi aşa o luam cu noi la iarbă verde”, povesteşte Mioara Oprea, o pensionară în vârstă de 66 de ani. Mioara preferă, totuşi, ca astăzi să îşi petreacă Ziua Muncii acasă, odihnindu-se.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite