Bistriţa: Târgul de Paşte tentant, dar scump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bistriţenii matinali şi-au făcut cumpărăturile şi au dat o fugă pe Pietonal să vadă oferta de la Târgul de Paşte al Saşilor. Ouăle încondeiate şi costumele populare le-au cam luat ochii, însă puţini s-au încumetat să cumpere câte ceva.

Cea de-a şaptea ediţie de Ostermarkt a adunat, încă de dimineaţă, mulţi curioşi pe la tarabele cu produse de artizanat. Meşteri populari din judeţ, dar şi cei din Bucovina au expus produse specifice sărbătorilor de Paşte  şi obiecte de artizanat sau costume populare.

Ouăle încondeiate, piesa de rezistenţă

Tarabele cu ouă încondeiate au fost cele mai vizitate. Bistriţenii nu au rezistat tentaţiei de a admira aceste opere de artă, rodul unei munci meticuloase şi a unui talent desăvârşit. Paraschiva Dumitrescu a venit tocmai din Rădăuţi, şi a adus la Bistriţa, cele mai frumoase ouă încondeiate. „Vin în fiecare an la târgul de Paşte şi aduc ouă de găină decorate cu mărgele, ouă de struţ încodeiate şi de gâscă, pictate în ceară colorată. Anul acesta am adus, în premieră ouă de prepeliţă. Până acum, nu am vândut prea multe, însă e doar prima oră”, spune femeia. „Eu încondeiez şi pictez ouă de 40 de ani şi mi-am învăţat şi copiii să ducă tradiţia familiei mai departe”, se mândreşte Paraschiva Dumitrescu.


Şi arta se negociază



Mariana Vaida e din Bistriţa şi, azi dimineaţă, a venit pe Pietonal să vândă vase din ceramică pictate. „Avem şi ofertă specială. Primul cumpărător primeşte un vas la 10 lei, pentru restul, preţul e de 15-20 de lei. Se mai şi negociază”, spune femeia. La taraba ei, trece un domn, se uită şi pleacă mai departe. Viorel Telcian a făcut deja un tur al Pietonalului şi spune că a văzut multe lucruri interesante. „Sunt obiecte frumoase, dar mi se par cam scumpe. E prima dată când vin la târg. Nu ştiu încă dacă o să cumpăr ceva”,recunoaşte bărbatul.


Produse multe, preţuri mari


Cei mai mulţi vizitatori ai târgului s-au mulţumit să treacă pe la tarabe şi să meargă mai departe. Costume populare, picturi, vase din lemn sau ceramică, produse din miere, standuri de parfumuri şi chiar bijuterii făcute manual, toate s-au regăsit pe mesele primilor comercianţi. Tinerii au fost atraşi de parfumuri, micuţii de baloanele cu heliu colorate, în timp ce pensionarii priveau cu regret către straiele populare ce le aduceau aminte de tinereţe. O doamnă mai în vârstă şi-ar fi cumpărat ceva, dar nu şi-a putut permite. „Multe lucruri frumoase am văzut aicea. Am fost pe la toate mesele, dar nu am bani să iau nimic. Tare mi-au plăcut costumele astea populare şi opinicile”, recunoaşte Ioana Arcălean


Preţuri


Cei care au vrut neapărat să plece de la târg cu un obiect deosebit şi unicat au trebuit să uite de criză. Pentru un ou de struţ, pictat în ceară colorată, comercianţii au cerut şi 150 sau 200 de lei, în funcţie de dimensiune. Ouăle de prepeliţă au fost ceva mai ieftine, doar 4 lei.

 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite