Bistriţa: Şomeri de lux la Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) are în baza de date la ora actuală peste  6500 de şomeri iar numărul lor este în continuă creştere. Dintre aceştia, patru încasează lunar sume care echivalează salariul mediu care se câştigă în Bistriţa

Unii dintre salariaţii care încasau lunar mii de lei s-au trezit odată cu criza financiară şomeri. Chiar şi aşa, aceştia sunt în continuare privilegiaţi deoarece, indemnizaţia de şomaj pe care o încasează este pe măsura salariului pe care l-au avut.
Directorul executiv adjunct al AJOFM, Irina Hădarean, a precizat că de la începutul perioadei de recesiune instituţia a înregistrat patru dosare ale unor persoane care au avut venituri foarte mari. Aceştia încasează o indemizaţie de şomaj între 1.000 şi 1.300 de lei

,, Noi nu putem să furnizăm foarte multe date în legatură cu cei care se află în baza noastră de date, deoarece datele înregistrate la noi sunt confidenţiale. Tot ce pot să spun este că indemnizaţia de şomaj se calculează şi în funcţie de vechimea în muncă şi acesta este unul dintre motivele pentru care aceste persoane încasează peste 1.000 lei.”

Din funcţii mari, în rândul şomerilor


Unul dintre ,,şomerii de lux” ai Bistriţei a fost angajat în sistemul bancar, în una dintre băncile din oraş. Un altul vine din zona industrială şi este un fost angajat de la Eon Gaz ,, Alţi doi şomeri cu indemnizaţii peste 1000 de lei provin din mediul privat din cadrul unor firme care au ca obiect de activitate telecomunicaţiile,” a mai precizat Hădărean.

La polul opus se află cei care au rămas fără loc de muncă şi nu primesc niciun ajutor financiar din cauza problemelor financiare ale firmelor la care au lucrat. Anton Măncian, unul dintre şomerii bistriţeni care nu încasează indemnizaţia caută un loc de muncă de luni bune. ,, Firma la care am lucrat a dat faliment şi nu primesc şomaj. Vin aproape în fiecare săptămână la agenţie să caut un loc de muncă” povesteşte acesta.

,,Valoarea cea mai mică a indemnizaţiei de şomaj este de 450 lei, iar cei mai mulţi dintre şomeri indemnizaţi pe care îi avem în baza de date încasează lunar 550 lei” adaugă directorul executiv al AJOFM.

Cum se calculează indemnizaţia


Indemnizaţia de şomaj se calculează după o anumită formulă. Vechimea în câmpul muncii are o importanţă deosebită la stabilirea cuantumului. Indemnizaţia lunară primită de un şomer se compune din 75% din salariul minim brut pe ţară, la care se adună, în funcţie de vechime, o cotă procentuală din media veniturilor realizate de persoana în cauză în ultimele 12 luni. Cotele procentuale sunt diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare. Acestea sunt de 3% din media salariilor pe ultimele 12 luni pentru cei care au trei de cotizaţie, 5% pentru 5 ani, în timp ce pentru 10 ani de muncă această cotă devine 7 %.
 În cazul în care o persoană a acumulat cel puţin un an stagiu de cotizare va primi şomaj timp de 6 luni. Cei care au realizat minimum un stagiu de cotizare de cinci ani vor primi indemnizaţie de şomaj pe o perioadă de 9 luni, iar un an întreg sunt plătiţi din fondul de şomaj  persoanele care au lucrat mai mult de zece ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite