Bistriţa: Sezonul incendiilor de vegetaţie
0În trei luni s-au înregistrat mai multe alerte de incendii de vegetaţie decât pe tot parcursul anului trecut.
Inspectorii Gărzii de Mediu susţin că situaţia de criză a amplificat fenomenul incendierii de vegetaţie şi că în lipsa cumpărătorilor, oamenii încearcă să reintroducă în circuitul agricol terenuri nelucrate de multă vreme.
Pompierii bistriţeni au monitorizat circa 60 de incendii de vegetaţie în weekend-ul trecut, dar practic nu a fost zi fără câteva intervenţii de atunci. Există şi o presupusă victimă a unui asemenea incendiu, un bătrân de 79 de ani din Sâmnihaiul de Câmpie, care, potrivit purtatorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţia Bistriţa-Năsăud, Claudia Creţa, şi-a pierdut viaţa în urmă cu câteva zile încercând să stingă focul. Bătrănul a fost găsit cu arsuri pe corp, în plin câmp.
Situaţie îngrijorătoare
Oficialii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă spun că primăvara se confruntă cu mai multe incendii de vegetaţie decât în restul anului, dar că de data aceasta, situaţia este îngrijorătoare. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Bistriţa, căpitanul Vasile Trifan, doar în primele trei luni ale anului 2009 s-au înregistrat cu 50 % mai multe incendii de acest gen decât tot anul trecut. Multe dintre incendiile de vegetaţie sunt înregistrate în apropierea Bistriţei sau a localităţilor componente şi pun în pericol case şi obiective economice. De pildă, un incendiu izbucnit noaptea trecută în zona Zăvoaie a pus în pericol groapa de gunoi a Bistriţei iar focul, întins pe un hectar, a fost stins după o oră.
Vegetaţie arsă, în lipsă de opţiuni
Inspectorii de la Garda de Mediu încearcă să explice fenomenul şi spun că o cauză ar putea fi şi criza economică: terenurile, foarte scumpe până în urmă cu câteva luni nu se mai vând şi proprietarii încearcă să le găsească o utilitate. “Mulţi proprietari nu-şi mai găsesc cumpărători. Dată find criza şi mediatizarea ei oamenii s-au gândit să valorifice cumva terenurile şi să le cultive pentru că multe sunt nelucrate de ani de zile” este ipoteza avansată de comisarul Gărzii de Mediu Bistriţa, Gabriel Petraş. Fiind foarte uscate, pentru a le curăţa, oamenii le dau foc. “ este o metodă rudimentară care însă produce pagube solului şi care nu se foloseşte nicăieri în lumea civilizată. Este aparent ieftină, în realitate pagubele pot fi foarte mari datorită consecinţelor ” avertizează comisarul.
Poliţiştii fac voluntariat la prevenirea incendiilor
Deşi amenzile sunt foarte mari, autorii incendiilor de vegetaţie sunt însă greu de prins . “De multe ori dau foc şi pleacă. Noi ajungem după şi nu mai avem pe cine amenda”, spune comisarul de la mediu.
Şi poliţiştii se confruntă cu această situaţie a incendiilor fără autor identificabil. Aşa că periodic, în weekend, când frecvenţa incendiilor este mai mare, Inspectoratul Judeţean de Poliţie mai face câte o acţiune tematică. Ultima a avut loc în urmă cu câteva zile şi a antrenat inclusiv poliţişti din alte departamente şi voluntari. Potrivit purtătorului de cuvânt al IJP Claudia Creţa, pe lângă amenzi şi sfaturi poliţiştii au pus mâna şi au stins şi câteva focare de incendii împeună cu cei găsiţi la faţa locului, la munca agricolă.” .
Pe de altă parte ofiţerii de la ISU spun că fac tot ce le stă în putinţă.: “Stingem incendii, facem munca de prevenire, discutăm inclusiv cu primarii, ne-am gîndit să apelăm şi la preoţi pentru a-i sfătui pe oameni” spune căpitanul Vasile Trifan.