Bistriţa: Seceta ameninţă culturile din Bistriţa-Năsăud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zona de câmpie a judeţului nu a mai plouat de două luni. Un raport al Direcţiei pentru agricultură avertizează că  la unele culturi pierderile depăşesc 50 de procente

Pe zone întregi din judeţul Bistriţa-Năsăud seceta face ravagii. Un sezon rece sărac în precipitaţii, care a precedat o primăvară excesiv de călduroasă şi fără ploi, sunt ingredientele unui adevărat dezastru pentru micile gospodării dar şi pentru exploataţiile agricole şi crescătorii de animale.

Crescătorii de animale se roagă să vină ploaia


“De două luni, nu a mai plouat pe la noi, iar oamenii sunt disperaţi-se plânge viceprimarul din Sânmihaiul de Câmpie, Ioan Boar. Din 25 martie, când a fost o vijelie pe aici, nu a mai plouat deloc. Nu se mai face nimic în zonă, nici în fântâni nu prea mai este apă. Vă daţi seama că nu poate fi vorba de niciun fel de irigaţii, ” se plânge viceprimarul. Acesta spune că crescătorii de animale din zonă au foarte mari probleme cu furajele şi că situaţia este fără ieşire.” Preoţii ţin slujbe, este tot ceea ce mai putem face”, spune viceprimarul. La Budeşti, o localitate din zona de câmpie a judeţului, aceeaşi situaţie. Ioan Mândrean, preşedintele Asociaţei de Crescători de Taurine din comuna Budeşti, spune că seceta poate avea un impact puternic asupra  cantităţii de furaje recoltate pentru animale. „La noi, nu a mai plouat de opt săptămâni. Dacă nu plouă nici în următoarele două, vor fi mari probleme. La prima coasă, anul acesta, nu s-a strâns niciun furaj. Acuma se mai recoltează nişte lucernă, dar nu e de ajuns. Asemenea perioade de secetă nu s-au înregistrat niciodată în judeţ. Anul trecut, a fost o perioadă mai grea, dar am compensat lipsa de furaje cu cereale. Acum şi culturile de cereale sunt în pericol”, explică Mândrean, proprietarul unei ferme cu 250 de bovine şi 300 de ovine.

Oficialii recunosc că situaţia e critică


Consilierul Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bistriţa-Năsăud (DADR), Ioan Onişor, a strâns datele din teritoriu pentru ultima raportare trimisă ministerului de resort şi spune că situaţia este iîngrijorătoare: “ Problema a început din toamnă, iar iarna precipitaţiile au fost puţine. Sunt afectate culturile de primăvară, orzoaica, mai ales, dar şi porumbul, sfecla şi cartoful. Păşunile au, de asemenea  serioase probleme” , afirmă oficialul DADR. “ dacă nu plouă, nu ştim ce o să se întâmple, adaugă Onişor.
Conform unui raport trimis vineri la Ministerul Agriculturii de DADR Bistriţa-Năsăud, cele mai mari pierderi datorate secetei sunt estimate la grâu şi triticale, cu pierderi de peste 50 % pentru 3616 hectare cultivate, restul suprafeţei însămânţate din judeţ fiind afectată sub jumătate din producţie. La orzul de toamnă seceta excesivăa  afectat întreaga producţie de pe 60 de hectare, pierderile estimate fiind severe. Acelaşi raport avertizează asupra pierderilor la porumb, cea mai răspândită cultură din judeţ,  însămânţat pe 15100 de hectare, la cartofi şi ovăz. Totalul pierderilor estimate în Bistriţa+Năsăud de DADR este de 94,4 de milioane.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite