Bistriţa: Radu Sângeorzan a obţinut titlul de maestru de karate în Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Practică karate de la 30 de ani, iar de-a lungul vieţii a făcut performanţă în sporturi precum modelismul, orientarea turistică, schi, înot, fotbal, judo, alpinism

Pasiunea pentru sport i-a fost insuflată de tatăl său care l-a iniţiat în tehnicile aeromodelismului încă de la vârsta de 12 ani. În anul 1968  a participat la primul campionat de modelism, unde a câştigat locul trei, după care a participat la toate campionatele naţionale de gen, timp de 30 de ani, fiind campion naţional de 20 ori. A fost şi antrenor al al Asociaţiei Sportive de Modelism Rapid care s-a desfinţat la sfârşitul anilor ’80. ,, Modelismul este astăzi un sport mort, în Bistriţa se mai practică la Casa Elevului, însă acest cerc de modelism nu are performanţe”, povesteşte Radu Sângeorzan.

O viaţă dedicată sportului şi elevilor săi

,, Pe lângă sporturile tehnice am început sa mă orientez şi spre sporturile mai dinamice, precum judo , karate, înot. Iubind muntele am practicat şi alpinismul şi orientare turisrică. Până anul trecut am făcut parte din echipa Salvamont Bistriţa. De exemplu sunt primul român care a coborât râul Olt cu pluta”, spune Sângeorzan zâmbind.

Radu Sângeorzan este antrenor la Clubul Sportiv de Karate Bistriţa de peste 20 de ani şi predă inclusiv tehnici de autoapărare . A devenit maestru în anul 2007 când a obţinut centura neagră încununată cu trei dani în Japonia, ţara de baştină a karate-kyokushin.

Elevii îl strigă respectuos ,,Sensei”, fiind foarte atasaţi de cel care le este pe lângă mentor sportiv, un prieten foarte bun.
,,De 20 de ani de când am devenit antrenor de karate am avut  câte 20 de elevi într-o lună, aproximativ 250 pe an. Dacă stau să fac un calcul scurt cred că în jur de câţiva mii de elevi mi-au trecut prin mână. Elevi cu care am făcut performanţă, numai anul trecut am câştigat 50 de medalii cu el.”

Un sport care nu se potriveşte oricui

În toată activitatea de antrenor sportiv şi practicant de karate a obţinut 700 de medalii. Se ataşează foarte repede de elevii de vârste mici şi nu îşi explică de unde au atâta energie. ,,După două ore de antrenament, copii ies în curte şi aleargă, lucru care pe mine mă bucură foarte mult”, spune antrenorul.Consideră karate un sport care nu se potriveşte oricui. După zeci de ani de muncă cu elevii, şi-a dat seama că deşi aceştia renunţă la un moment dat nu o fac decât că sunt obosiţi. Totuşi aceeaşi care au renunţa în copilărie se întorc după ani buni sub îndrumarea senseiului.,,Sunt elevi care renunţă foarte uşor, însă mă bucur foarte mult cînd un fost elev vine când este bărbat în toată firea şi îmi spune că vrea să reia antrenamentele de karate”, explică Radu Sângeorzan.

După zeci de ani în care a practicat foarte multe sporturi şi a fost într-o continuă competiţie, senseiul bistriţean nu îşi doreşte decât să găsească şi pe viitor putere de a se orienta spre sporturi pe care nu le-a încercat până acum.

Ce-i place
,,Îmi place pescuitul, însă nu de orice fel.. Anul trecut am prins 600 de kilograme de peşte. Am venit acasă cu 7 peşti care cântăreau 140 de kilograme”, povesteşte Senseiul zâmbind.

Ce nu-i place
Nu-i place gândirea oamenilor. Este deranjat că foarte mulţi dintre copiii care fac karate, sub îndrumarea sa, renunţă la acest sport din cauza părinţilor. ,,Impulsul  din partea părinţilor este foarte  importantpentru orice copil, însă unii părinţi uită de acest lucru” este de părere Radu Sângeorzan. În plus nu îi place că nu se face sport în şcoli şi, ulterior, părinţii se plâng că elevii sunt stresaţi.

Întrebare şi răspuns

Care este vârsta optimă pentru începerea antrenamentelor de karate?
R.S. Sunt copilaşi care vin la sală de la vârsta de patru ani. Nu există o vârstă optimă, eu de exemplu m-am apucat de karate la o vârstă destul de înaintată însă asta nu m-a împiedicat să fac performanţă. Importantă este voinţa şi disciplina. Karate e un sport destul de greu care solicită multă ambiţie.

Profil
NĂSCUT : 28 iulie 1956 Bistriţa
STUDII :  Şcoala naţională de antrenori
EXPERIENŢĂ : 31 ani antrenor de modelism, din 1980 antrenor de karate
FAMILIE : Căsătorit, un fiu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite