Bistriţa: Portret/ Valer Gălan, artistul „naiv” din Leşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început să se ocupe de pictură naivă după un accident de muncă, în urma căruia a fost pensionat de boală

Multă lume a auzit de Valer Gălan, artistul în pictură naivă, din Leşu Ilvei. Tablourile sale s-au perindat prin multe expoziţii, atât în judeţ cât şi în ţară. Iar unele dintre se află chiar în colecţiile unor pasionaţi de artă de peste hotare. Artistul s-a născut în comuna Leşu Ilvei, dintr-o familie de „gospodari”. De mic i-a plăcut să deseneze, deşi pe atunci era destul de greu să-şi procure un creion şi o hârtie. Dar imaginile din copilărie i-au rămas în minte până în ziua de azi, când le redă cu multă măiestrie, deşi n-a făcut nicio şcoală în domeniu. „Am fost fiu de ţăran, am crescut la oi. Când primeam câte un pix sau un creion, era zi de Paşte. Am fost copil de oameni gospodari, nu eram năcăjiţi, dar aşa erau vremurile atunci că n-am putut face o şcoală de arte. Dar eu am fost născut pentru pictură”, povesteşte Gălan.

Când un om este mai mare decât o casă

A lucrat mulţi ani ca strungar şi în domeniul forestier. Un teribil accident l-a pus în imposibilitatea de a mai munci vreodată: în 1990, s-a răsturnat cu un taff forestier pe care îl conducea, şi a stat vreo doi ani prin spitale. După ce a fost pensionat de boală, s-a apucat de pictură. A fost imediat remarcat, şi a avut prima expoziţie la Centrul Judeţean pentru Cultură, ajutat de câţiva oameni de acolo. Astfel, a ajuns să fie apreciat în toată ţara. A fost în tabere de pictură, unde a cunoscut alţi pictori de la care avea ceva de învăţat. „O tabără de pictură e mai bună ca o şcoală, că înveţi unul de la altul”, spune pictorul. A concurat la o expoziţie internaţională de pictură desfăşurată la Bucureşti, alături de pictoriţa Maria Trifu, unde a luat locul III.

A colaborat cu pictori din Iugoslavia şi Republica Moldova. Deşi sunt şi oameni care strâmbă din nas când îi văd tablourile naive, pictura sa este foarte apreciată, mai ales în rândul străinilor. Iubitori de artă din Franţa, Canada, Iugoslavia şi-au completat colecţiile de artă cu tablouri semnate Valer Gălan. „Pictura naivă este ceva aparte. Pictura naivă e atunci când vezi un om mai mare decât o casă, o capră mai mare decât o masă, când vezi întâmplări din trecut, amintiri din copilărie, obiceiuri din sat, când poţi să te abaţi de la regulile obişnuite. Dar, totuşi, trebuie să ţii cont de nişte detalii, să mergi şi către realitate. Totul depinde aici de stilul şi imaginaţia pictorului”, explică artistul. Picturile lui vorbesc, în primul rând, despre satul în care s-a născut şi a crescut, despre oamenii şi obiceiurile de acolo.

Întrebări şi răspunsuri
Cum e privită pictura naivă în lumea satului?
Oamenii privesc pictura naivă ca pe ceva tradiţional. În ea regăsesc viaţa la ţară, viaţa la munte, viaţa lor de zic cu zi. Oamenii se regăsesc pe ei în picturile mele. Pot să spun că cel puţin un sfert din oamenii din comună au câte două trei tablouri de ale mele agăţate pe pereţi.
Cât de grea e munca unui pictor?
E greu, pentru că trebuie să lucrezi şi cu imaginaţia, şi cu materiale. Lucrez câte două trei zile la un tablou, depinde câte personaje sunt în el. Culorile sunt scumpe şi pânza la fel, dar  mă mai ajută centrul de creaţie de la Bistriţa, că altfel n-aş face faţă, n-aş putea să-mi cumpăr materiale. 

Ce-i place?
Este iremediabil îndrăgostit de pictură, iubeşte portul popular, obiceiurile din lumea satului şi viaţa de zi cu zi a oamenilor de acolo. Îi plac peisajele şi este fericit când poate să dăruiască tablourile celor care îi apreciază efortul creativ, deşi nu primeşte mulţi bani pentru asta.
Ce nu-i place?
Bârfa i se pare un lucru detestabil. Nu agreează oamenii care se mândresc prea tare şi oamenii îşi exprimă dezaprobarea cu multă emfază, dar care  nu sunt în măsură să critice. Nu-i place că unii oameni îi jignesc pictura şi spun ca şi copiii lor ar putea face aşa ceva.

NĂSCUT: 9 februarie 1957 Leşu Ilvei
EDUCAŢIE: Şcoala Profesională de Strunga,şcoala Universală Forestieră
EXPERIENŢĂ: Pictură naivă
FAMILIE: Necăsătorit   

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite