Bistriţa: Portret/ Mihai Berchi, unul dintre ultimi lăutari autentici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cântă la vioară încă de la o vârstă foarte fragedă, pasiunea pentru muzica lăutărească a moştenit-o de la unchii săi şi a învăţat să cânte de la bătrânii lăutari din satul natal.

Mihai Berchi a cântat în faţa publicului pentru prima dată la vârsta de 12 ani. Atunci a avut un spectacol alături de alţi copii care studiau vioară la Căminul Cultural din localitatea Lechinţa. De atunci a ştiut ce va face toată viaţa sa: va cânta la vioară!. A crescut alături de muzicanţi şi mai târziu a reuşit să le insufle pasiunea pentru muzică şi fiilor săi, care în prezent studiază vioară şi contrabasul.

 ,, Aşa cum eu am moştenit pasiunea pentru muzică de la fraţii mamei mele care au fost şi ei lăutari, copii mei s-au îndreptat şi ei înspre muzică. Cel mic este elev la Liceul de Muzică şi studiază vioara, iar cel mare este în clasa a XII-a la un liceu din Cluj-Napoca şi studiază contrabas”, povesteşte cu mândrie Mihai Berchi.

În 1981 a ajuns la Bistriţa iar din 1984 a cântat muzică lăutărească la Restaurantul Coroana de Aur până în 1991. În prezent este membru al ansamblului profesionist ,, Dor Românesc” condus de maestrul Ştefan Cigu, iar în paralel are o colaborare cu restaurantul Crama Veche, unde poate fi ascultat în fiecare seară. A fost membru al ansamblurilor ,,Cununa de pe Someş” şi ,,Balada”  cu care a participat la concursuri şi festivaluri în toată Europa şi cu care a câştigat o mulţime de premii.

A cântat cu mari artişti

Deşi nu are studii de specialitate a urcat pe scenă alături de mari artişti ai ţării. Cu ansamblul ,, Dor Românesc” a cântat alături de Gheorghe Zamfir. Întâlnirea cu domnul Zamfir, care este unul dintre modele pe care încerc să le urmez în cariera,a fost foarte emoţionantă, însă ne-a învăţat ce înseamnă profesionalism. Dimineaţa am avut o singură repetiţie şi seara am urcat pe scenă fără nicio problemă”, povesteşte zâmbind violonistul.  În rest se poate mândri că de-a lungul evoluţiei sale a cântat alături de mari artişti ai folclorului românesc- Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca, Irina Loghin şi mulţi alţii.

Muzica lăutărească pe cale de dispariţie

Îşi doreşte foarte mult ca unul dintre copii săi, care studiază ambii instrumente  clasice, să înveţe să cânte muzică lăutarească, deoarece  crede că instrumentiştii de acest gen sunt pe cale de dispariţie.  ,, Eu fac parte din generaţia veche, odată cu noi cred că muzica lăutarească va disparea şi oricum instrumentiştii nu sunt promovaţi în zile noastre. Noi am învăţat să cântăm cântece pe zone, în ziua de astăzi niciun copil nu mai învaţă să cânte cum se cântă pe Someş, sau în zona de Câmpie sau chiar pe Bârgău”, povesteşte nostalgic Mihai Berchi.

Profil
Născut: 31 August 1964, Lechinţa
Studii : Absolvent al unui liceu industrial
Experienţă: Membru al ansamblului, ,, Cununa de pe Someş” şi al ansamblului profesionist ,, Dor românesc”
Familie : Căsătorit , doi copii

Ce-i place:  Îi plac maşinile. ,, Nu sunt un om închis, îmi place tot ce este frumos”. Este îndrăgostit de baladele compuse de Ciprian Porumbescu şi de “Anotimpurile” lui Vivaldi. Ascultă cu plăcere însă şi muzică rock.

Ce nu-i place: ,, Oamenii trufaşi , cei care nu iau în considerare sfaturile altora şi fac totul fără ţină cont de nimic.” Îi displace foarte mult agresivitatea oamenilor.

Întrebare şi răspuns
Nu sunteţi deranjat că unii confundă muzica lăutărească cu manelele?
M.B.  Nu pentru că oamenii care întradevăr ascultă muzică lăutarească autentică, fac diferenţa şi apreciază ceea ce cântăm noi. Folclorul autentic se distinge clar de ceea ce cântă maneliştii, aşa că nu am nicio problemă cu ei. Ei au stilul lor, iar noi cântăm muzică autentică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite