Bistriţa: Portret/ Marcel Seserman: "Lectura te face un mare explorator"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marcel Seserman, sub pseudonimul său Mircea Măluţ, este poet, bibliotecar, dar şi un mare pasionat de matematică. Avid consumator de cărţi, se arată convins că lectura este un lucru pentru aventurieri  

S-a născut şi a copilărit în satul Măluţ, provenind dintr-o familie de oameni simpli. De mic îi plăcea să se refugieze în lectură şi îşi dorea să ajungă învăţător. Deziderat pe care şi l-a îndeplinit. A predat câţiva ani la Şcoala Generală Stupini şi la Şcoala Generală Bichigiu, din comuna Coşbuc. Apoi a devenit profesor. Însă nu s-a făcut profesor de română, cum era de aşteptat de la un om pasionat de citit, ci profesor de matematică.  După doi ani de activitate la Liceul Electrotehnic Bistriţa s-a retras în lumea cărţilor, la Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud.

Un poet pasionat de matematică

Marcel Seserman a debutat ca poet în 1989, în numărul 2 al revistei „Steaua”. Şi-a făcut intrarea şi în critica literară, în acelaşi an, la revista „Astra”. În 1992, a publicat primul volum de poezie, „Exilul lacrimii”. „Figura lirică a lui Mircea Măluţ e una a retragerii. […] Retractil prin sensibilitate, ca şi prin necesităţile stilistice ale creaţiei, poetul se retrage strategic în propria fiinţă, aidoma unui melc, a unei ţestoase”, spunea, despre el, criticul literar Grigore Grigurcu. Ar părea că numele satului natal este sursa principală a pseudonimului său, Mircea Măluţ, însă poetul are o explicaţie mai complexă în ceea ce priveşte acest lucru. Pseudonimul, explică el, marchează începutul creaţiei sub o altă identitate. De asemenea, spune că, în timp, a constatat că personalitatea sa are tendinţa de a se manifesta în două spaţii. „Mă aflu pe un ţărm, pe un mal, sau pe un măluţ”, spune el. Volumele de poezii „Exilul lacrimii”, „Fragmente din monografiile imperiului”, tradus şi în franceză, şi volumul de critică „Topografii critice”, l-au impus în peisajul literar românesc. A fost primul poet bistriţean care l-a avut ca prieten pe Lucian Valea, o prietenie între „un maestru tânăr în gândire” şi un „ucenic îndrăzneţ”. Marcel Seserman a înfiinţat la Bistriţa Asociaţia „Bibliopolis”, care, împreună cu alţi colaboratori, a realizat câteva proiecte culturale în Fraţa, Spania şi Germania, pentru promovarea poeziei şi a picturii din România. Poetul se descrie ca fiind o natură retrasă şi sobră. Biblioteca reprezintă pentru el ceea ce reprezintă biserica pentru un preot. Aici a întâlnit câţiva oameni deosebiţi care i-au îmbogăţit experienţa. De asemenea, aici se află în lumea lui: lectura, în care îşi găseşte refugiul şi în care se simte ca un mare explorator. În acelaşi timp, spune că e şi un mare pasionat de matematică, şi, chiar dacă nu mai este profesor, nu trece nicio zi fără să exerseze în domeniu.

Întrebări şi răspunsuri?

Lectura te face un om retras, sau faptul că eşti retras te împinge spre lectură?

Mai degrabă a doua variantă. Fiind o natură mai retrasă, mi-am găsit refugiul în lectură. De mic am cultivat lectura, pentru că îmi oferea un univers mai bogat. Acolo se întâmplau lucruri deosebite, cu care nu puteam intra în contact în orizontul imediat. Lectura te face un mare explorator.

Cum au primit francezii literatura românească?

În general, sunt foarte deschişi. Franţa este în primă instanţă un centru cultural european unde merită să promovezi cultura românească. În general, cei mai avizaţi de acolo privesc cu respect literatura noastră, deşi ţin să ne amintească de fiecare dată că literatura lor ne-a influenţat, ceea ce admitem şi noi.

Ce-i place?

Este un mare consumator de filme, în special filme istorice, de poezie, critică literară, filosofie şi proză. Îi place teologia şi stăpâneşte multe lucrări de religie. Adoră ieşirile în natură şi, fiind Rac, este extrem de ataşat de apă. Iubeşte matematica  şi se ocupă de această materie în fiecare zi.

Ce nu-i place?

Nu-i place să urmărească emisiunile sportive, cu excepţia tenisului de câmp.  Se numără, probabil, printre puţinii oameni care dispreţuiesc emisiunile şi spectacolele de umor, pentru că le consideră frivole şi de slabă calitate. Apreciază, în schimb, umorul fin, fără conotaţii deplasate.

Profil personal

NĂSCUT 9 iulie 1963 Măluţ
EDUCAŢIE Facultatea de Matematică, Universitatea „Babeş Bolyai”, Cluj-Napoca
EXPERIENŢĂ Profesor, bibliotecar
FAMILIE Necăsătorit

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite