Bistriţa: Portret/ Irina Szász, o femeie cu...minte la Dalai Lama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este primul jurnalist din România care a obţinut o întrevedere cu Dalai Lama - o întâlnire între un reporter modest şi „cel mai normal şi mai natural om din lume”.  

Irina Szász vine, în familia ei, „dintr-un lung şir de femei extraordinare care toată viaţa lor au fost jumătăţile bărbaţilor lor”. Însă ea a ales să fie un întreg. Şi şi-a ales o meserie pe măsură. A devenit jurnalistă, decizie luată de către părinţii săi, cărora le mulţumeşte. A început să lucreze în televiziune în 1994. „A fi femeie în acest sistem înseamnă să lucrezi cu bărbaţi. Există două variante: ori semeni cu ei, ori eşti femeie şi eşti la mâna lor. Eu sunt «preşedinte», iar partea masculină a lumii vrea să dea jos preşedintele. Sunt un om dur şi fără scrupule în meseria mea”, povesteşte Irina. De multă duritate a avut nevoie mai ales în proiectul său multimedia – călătoria în inima Tibetului  şi întâlnirea cu Dalai Lama- proiect pentru care a plătit un preţ, atât material şi cât şi spiritual, dar în urma căruia se consideră „femeia unei mare  răsplăţi”.

I s-a interzis să intre în China


În 2004, a pornit în călătoria către Dalai Lama ca jurnalist independent. A scris o scrisoare către Casa Regală, prin care s-a prezentat ca un jurnalist modest din România şi şi-a prezentat proiectul. Casa Regală i-a răspuns în doar şase ore. Nici astăzi nu a înţeles cu certitudine motivul pentru care a fost acceptată, având în vedere că Dalai Lama a respins reporteri de la televiziuni faimoase ale lumii, dar crede că a fost din pricina simplităţii şi credinţei sale. A petrecut o lună în Tibet, în mănăstirile budiste, o lună în India, iar după şase luni a fost primită în Dharamsala, locul în care trăieşte, în exil, Dalai Lama. A descoperit, în budism, că dincolo de politeţe şi bunăvoinţă, se află... politeţe şi bunăvoinţă, că mila şi compasiunea sunt un stil de viaţă, şi nu gesturi de caritate afişate de sărbători. „Ţâfna europeană” nu are ce căuta într-un astfel de mediu. Însă, deşi unii îşi imaginează că jurnalista a intrat în contact cu cine ştie ce secrete oculte, totul a fost un proiect profesional. Irina chiar i-a precizat marelui Domn al Lotusului Alb că nu are competenţă în budism, îi ajunge Iisus. După această experienţă, a scris o carte al cărei tiraj este de ordinul miilor, intitulată „CuMinte la Dalai Lama”. De asemenea, a realizat un documentar de 70 de minute, care a fost difuzat, începând din 2005, pe toate televiziunile naţionale. Acest lucru a determinat reacţii dure din partea ambasadei Chinei în România. „ Au încercat să oprească difuzarea documentarului, mi-au interzis să intru în China, m-au întrebat cum mi-am permis să merg la Dalai Lama. A vorbi despre Dalai Lama înseamnă a vorbi despre libertatea Tibetului”, spune ea.

Întrebări şi răspunsuri

Faptul că sunteţi femeie, a avut vreo importanţă în cadrul întrevederii cu Dalai Lama?

I.S.: A fost un privilegiu faptul că Regele Tibetului, care este călugăr, a avut această deschidere. M-am văzut cu cel mai normal şi mai natural om din lume, iar normalul aceste este spectaculos. În cele trei ore ale interviului, m-am simţit regină.

Ce este mai dureros pentru o femeie: să fie jumătate sau să fie întreg?

I.S.: A fi jumătatea cuiva înseamnă să fii dispusă în fiecare zi să renunţi la ceva din tine. Şi eu nu sunt dispusă să renunţ la nimic. Merită să îţi conservi pasiunea pentru propriile tale resurse. Fac lucruri pe care nu mi-am imaginat că le-aş putea face. 

Ce-i place

Îi plac lucrurile precise şi limpezi. Îşi savurează viaţa în fiecare secundă. Îi place că ştie să piardă şi să nu facă o tragedie din asta, că ştie să câştige fără să îşi închipuie că toată lumea este a ei. Apreciază ca a pierdut multe lucruri, dar a câştigat altele.

Ce nu-i place

Nu-i place că după 40 de ani, pentru o femeie, gravitaţia are un rol foarte important: toate cad şi toate se înmoaie. Nu o încântă faptul că îmbătrâneşte. Nu-i place să se ambaleze, pentru că o femeie care se ambalează e ca o maşină fără frâne.

Profil personal

NĂSCUTĂ

6 martie 1965, la Fântânele, judeţul Bistriţa-Năsăud

EDUCAŢIE

Şcoala Superioară de Jurnalistică, Bucureşti

EXPERIENŢĂ

Jurnalist independent, producător general la casa de producţie Art Media

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite