Bistriţa: Portret/ Gavril Ţărmure descoperă viitori artişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când era copil, tatăl său îi prezicea o carieră de artist. Însă destinul lui Gavril Ţărmure a fost să-i facă pe alţii mari artişti, iar Grigore Leşe şi Ada Milea se numără printre ei

Gavril Ţărmure provine dintr-o familie numeroasă din Căianu Mare. Mai are încă opt fraţi, care au luat-o fiecare pe căi profesionale diferite: avocatură, stomatologie, geologie, învăţământ etc. Lui îi era sortită muzica. De copil cânta foarte frumos, moştenind talentul de la părinţii săi. „De când eram mic mi-a plăcut să cânt şi să învăţ. Mi-au plăcut foarte mult dansul şi toate manifestările culturale. Amândoi părinţii mei cântau foarte frumos. De fapt, în Căianu Mare cam toate lumea ştia să cânte şi să joace. Muzica am urmat-o deorece cântam şi eu foarte frumos şi tata voia clar să mă facă un mare artist”, povesteşte Ţărmure. Mai mult, tatăl său l-a cunoscut pe marele muzician Pavel Tornea, primul oboist al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti şi profesor la Liceul de Muzică din Capitală. Astfel, Gavril Ţărmure a urmat studii muzicale la Bucureşti şi s-a specializat pe trombon. Însă cariera sa avea să iasă în evidenţă prin altceva, care ţine tot de muzică şi de artă, în general.

A dat girul unor talente cunoscute

În 1996, a înfiinţat, împreună cu un grup de intelectuali, Societatea de Concerte Bistriţa, societate menită să suplinească absenţa în oraş a unei instituţii muzicale profesioniste. Anual, se organizează aici 30-40 de concerte simfonice şi camerale. De la început, Ţărmure nu a făcut niciun compromis şi a organizat numai spectacole de înaltă calitate. A promovat multe nume de prestigiu, pe vremea când erau aproape necunoscute. Personalităţi muzicale ca Grigore Leşe şi Ada Milea se numără printre ele. Dar nu lipsesc nici nume din alte domenii, cum ar fi actriţa Vera Ion, filosoful Alex Baumgarten, scriitorii Ioana Bradea, Dan Coman şi Radu Afrim, fotograful Francisc Mraz. Societatea nu se ocupă doar de concerte, după cum sugerează numele. Aici se organizează expoziţii de arte plastice, fotografie, producţii de teatru, se editează cărţi şi cataloage ale unor nume însemnate din artă şi literatură. Un alt lucru important realizat de către Gavril Ţărmure este trasformarea Sinagogii din Bistriţa în centru multicultural. „Sinagoga este un spaţiu reprezentativ pentru Bistriţa, un monument istoric şi un lăcaş de cult. Din cauza numărului mic de evrei, era ţinută mereu închisă şi se afla într-o degradare continuă”, povesteşte Ţărmure. În 2006 s-a semnat un Contract de comodat cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, prin care Sinagoga a fost preluată de către Societatea de Concerte pentru 20 de ani. A fost reabilitată şi transformată într-un spaţiu cultural, iar un lucru surprinzător care s-a descoperit la concertul inaugural este acustica formidabilă a sălii.

Ce-i place

Îi place tot ce face în cadrul fundaţiei, şi datorită acestei plăceri reuşeşte tot timpul să prezinte publicului evenimente de succes. Îi plac arta plastică, fotografia, dramaturgia şi, bineînţeles, muzica.

Ce nu-i place

Impostura este un lucru pe care îl dispreţuieşte. Detestă incompetenţa plătită din bani publici. Mârlănia se numără printre lucrurile pe care nu le agreează, la fel ca lipsa politeţii

Întrebări şi răspunsuri

Cum se face că vă vedem doar organizând concerte, şi nu pe scenă, deşi sunteţi muzician?
Cântecul a fost o pasiune de copil. Apoi am început să învăţ muzica sistematic, să învăţ muzica de calitate. Sunt atâţia solişti pe metru pătrat că nu mai e cazul să cânt şi eu. Ceea ce fac eu în Bistriţa este un lucru necesar. Programele pe care le derulez acoperă absenţa instituţiilor muzicale profesioniste din oraş.

Cum reuşiţi să vă menţineţi în contact cu atâţia artişti de prestigiu?

Avem deja o mică istorie în ceea ce priveşte programele Societăţii de Concerte. Avem deja 13 ani neîntreruăţi de când organizăm concerte. Din moment ce n-am făcut niciun compromis şi n-am coborât ştacheta, orice artist vine cu plăcere, considerând că vine într-un context favorabil lui.

Profil personal

NĂSCUT
9 ianuarie 1960, Căianu Mare, judeţul Bistriţa

EDUCAŢIE
Conservatorul „George Enescu”, Iaşi
Doctorand la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca

EXPERIENŢĂ
Muzică instrumentală, specialitatea trombon
Preşedinte al Societăţii de Concerte Bistriţa

FAMILIE
Căsătorit, are un fiu şi o fiică

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite