Bistriţa: Performanţa şcolară, un lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcolarii care vor să participe la concursuri pentru a-şi pune la încercare calităţile excepţionale la diverse materii trebuie să scoată mulţi  bani pentru materiale didactice şi pentru cheltuielile de organizare

Concursuri ca „Micul matematician”, „Cangurul” sau „Lumina Math” percep şcolarilor dornici de afirmare taxe cuprinse între 12 şi 15 lei. Acestea includ costurile pentru materialele didactice destinate pregătirii, cât şi pentru chestiuni de organizare. În schimb, la unele concursuri, premiile sunt nesemnificative pentru elevi, iar performanţa este revendicată de către şcoală. Cadrele didactice primesc  un punctaj pentru evaluarea meritelor, în funcţie de performanţa elevilor, motiv pentru care aceştia sunt presaţi să participe la astfel de concursuri. Mulţi elevi provin din familii defavorizate şi nu îşi permit să achite cheltuielile pentru materialele şcolare auxiliare, deşi au o capacitate intelectuală remarcabilă.

Elevii, presaţi să participe

„Am o fetiţă în clasa a doua şi tot la două săptămâni îmi cere bani pentru concursurile şcolare la care participă. Pe deasupra, mai trebuie să dau bani şi pentru reviste şi caiete de pregătire. Învăţătoare îi stimulează pe copii să participe şi le condiţionează rezultatele la învăţătură prin asta. Nu sunt sigură că aceste competiţii sunt relevante”, spune un părinte care preferă să îşi păstreze anonimatul. Inspectorul General al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud spune că nu toate aceste concursuri sunt organizate de către Ministerul Educaţie şi că elevilor nu le este condiţionată participarea. „Nu se percepe niciun fel de taxă. Este vorba de o culegere care li s-a indicat la bibliografie şi care costă 12 lei, la concursul «Micul matematician». Iar «Cangurul» este un concurs internaţional organizat de către Ambasada Franţei şi este normal să se achite nişte cheltuieli de organizare ”, explică acesta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite