Bistriţa: Oamenii care nu văd nu au nevoie de compasiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nevăzătorii pot deveni avocaţi sau chiar operatori pe calculator. Lipsa locurilor de muncă şi a unor servicii adapatate pentru nevoile lor, în locurile publice, sunt principalele impedimente în calea integrării celor peste 2300 de nevăzători din Bistriţa-Năsăud.

Persoanele care şi-au pierdut vederea ori s-au născut orbi, pot să îşi dezvolte abilităţi deosebite. Acestea nu au nevoie de milă, ci doar de anumite facilităţi, care să le ajute să se integreze în societate. În Bistriţa-Nădăud există, în prezent peste 2300 de nevăzători. Numărul celor care sunt activi în Asociaţia Nevăzătorilor, filiala Bistriţa, a crescut  de la 250, în 2007, la 800 în 2008 şi se aşteaptă ca anul acesta numărul lor să depăşescă 1000. Asociaţia Nevăzătorilor din România este o instituţie veche de peste 100 de ani şi a fost înfiinţată de către Regina Elisabeta. Filiala din Bistriţa fiinţează din 2002. Aici, nevăzătorii pot să intre în contact cu lucrurile care le sunt utile şi care sunt imposibil de obţinut din altă parte; spre exemplu, aparatura tiflotehnică (pentru orbi): ceasuri, cântare, tensiometre, rulete şi termometre vorbitoare, precum şi aparatul care detectează culorile. Aceste echipamente depăşesc preţul de 100 de euro, fiecare, şi se face un mare efort pentru procurarea lor.

Vedere pierdută în accidente stupide

Oamenii pot să se nască fără vedere sau pot să şi-o piardă pe parcurs, ceea ce este o mare traumă. Flaviu are 26 de ani şi şi-a pierdut vederea în urma unui accident. Acesta a încercat să se sinucidă, însă, în urma consilierii, a reuşit să se resemneze şi în prezent îşi caută un loc de muncă. Alexandra are doar 16 ani şi a fost lovită de copita unui cal, accident în urma căruia şi-a pierdut un ochi, iar cu celălalt abia mai vede. Toţi aceşti tineri pot să ducă o viaţă perfect normală, deoarece înafară de vedere, toate celelalte capacităţi le sunt intacte.

Mai multe citiţi în Adevărul de Seară de azi
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite