Bistriţa: Elevii au la dispoziţie peste 3.000 de locuri în licee

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul Şcolar Judeţean a publicat oferta educaţională pentru anul şcolar 2009-2010 Cele 34 licee şi şcoli de arte şi meserii din judeţul Bistriţa-Năsăud pun la dispoziţia absolvenţilor de clasa a VIII-a 3584 de locuri în 125 de clase

Elevii din Bistriţa care vor să studieze limbile engleză, franceză, maghiară sau germană pot să opteze pentru clasele de la  Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” şi  Colegiul Naţional ,,Liviu Rebreanu” . Clase cu profil economic, matematică-informatică, se vor constitui  la colegiul ,,Infoel”, la grupurile şcolare „Forestier”,,,Agricol” şi „Grigore Moisil”, dar şi la alte licee din judeţ. Mihai Mureşan, inspectorul general şcolar, spune că elevii bistriţeni au de unde alege, pentru că locurile puse la dispoziţie de licee sunt arhisuficiente. ,,Au fost scoase la concurs peste 3.000 de locuri care sunt  peste cerere. Şi anul  trecut s-au scos la fel de multe şi nu s-au completat toate clasele”, a mai precizat acesta.

Ofertă este disponibilă de azi

O noutate în acest an şcolar este faptul că, la nivel şcolilor de arte şi meserii, clasele a IX-a devin clase cu profil tehnologic, iar cele deja existente merg în lichidare. Inspectorul General Şcolar a mai precizat că elevii claselor a VIII-a vor putea consulta oferta de şcolarizare începând de astăzi, deoarece fiecare şcoală a tipărit broşuri.

Copii sunt derutaţi

Elevii care termină în acest ciclul gimnazial nu sunt foarte hotărâţi ce vor face mai departe, iar părinţii nu ştiu încotro să îi îndrepte. „Nu am văzut nici un pliant pâna acum, dar  cred că voi opta pentru profilul filologic de la „Andrei Mureşanu”. Nu sunt încă foarte hotărâtă, poate după ce văd oferta o să mă îndrept înspre altceva”, povesteşte Andreea Mariş, elevă în clasa a VIII-a. ,,Nu ştiu ce sfaturi să îi dau fetiţei mele şi care ar fi cea mai bună alegere pentru ea. Nu ştiu nici ce profil ar fi mai avantajos pentru viitorul ei”, spune Mariana Tomuţă, mama unei eleve de clasa a VIII-a. Alexandru Peica, un alt elev bistriţean, spune că se pricepe foarte bine la matematică. Ar vrea să opteze pentru o clasă de matematică informatică, însă aşteaptă rezultatele la tezele naţionale. ,,Nu m-am hotărât încă la care liceu mă voi duce, însă ştiu sigur că vreau să fac în continuare matematică şi, oricum, admiterea depinde şi de rezultatele la teză. La română nu cred că m-am descurcat prea bine”, povesteşte elevul.

Metodologia de admitere

Înscrierea în licee sau în şcoli de arte si meserii de stat se face fără examen, pe baza mediei de admitere. Media generală obţinută la tezele cu subiect unic are o pondere de 50%, iar media generală de absolvire a claselor  V-VIII reprezintă cealaltă jumătate a notei de admitere. Excepţie fac liceele sau clasele pentru care se susţin probe de aptitudini din limbile modern, română şi materne. În această categorie intră clasele cu regim de predare bilingv şi cele cu predare în limbile minorităţilor naţionale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite