Bistriţa: Elevii dau bani înapoi Ministerului Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de liceeni din judeţ trebuie să returneze „Banii de liceu”

Un  număr de 580 de elevi din liceele bistriţene nu mai primesc, de la 1 martie, ajutorul social prin programul „Bani de liceu”. Pentru că anunţul s-a făcut târziu, elevii care au primit bursa în lunile martie şi aprilie trebuie să returneze banii alocaţi.
Sute de elevi care provin din familii cu probleme financiare şi care primeau lunar 180 de lei prin programul „bani de liceu” nu vor mai beneficia de aceşti bani. Ministerul Educaţiei a redus nivelul venitului pe cap de familie a beneficiarilor de la 200 la 150 de lei. Astfel, 580 de elevi care nu se mai încadrează în venitul mediu nou stabilit (de 150 de lei) nu mai primesc ajutorul bănesc, începând din data de 1 martie. Problematic este însă faptul că Inspectoratul Şcolar Judeţean a primit vestea abia la mijlocul lunii aprilie, după ce copiii şi-au primit banii pentru lunile martie şi aprilie. În aceste condiţii, elevii care au venituri medii pe cap de familie cuprinse între 150 şi 200 de lei trebuie să returneze banii alocaţi cu două luni înainte.

Copiii surprinşi de decizia ministerului

Câţiva liceeni de la Colegiul „Liviu Rebreanu” din Bistriţa au aflat, ieri la amiază, că nu se mai regăsesc pe listele de acordare a „banilor de liceu”. Mai mult,  aceştia vor trebui să dea aproape 400 de lei înapoi. Paula Damaris este elevă în clasa a IX-a, la Colegiul „Liviu Rebreanu” Ea spune că a fost chemată la contabilitate, ieri la amiază, şi acolo au anunţat-o că nu va mai primi „banii de liceu”. „Ne-au chemat pe mai mulţi să ne spună că nu vom mai primi banii de la liceu şi că trebuie să aducem înapoi banii pe care ni i-au dat în aprilie şi martie. Eu am primit 234 de lei, pe care acum trebuie să îi aduc înapoi. Şi sora mea a primit tot atâţia bani, deci şi ea trebuie să îi dea înapoi”, povesteşte Paula. Aceasta spune că îi va fi foarte greu fără aceşti bani, pentru că unul dintre părinţi nu este angajat. „Mama este îngrijitor şcolar, iar tata nu lucrează. De aceşti bani ne cumpăram rechizite şi nu îi mai ceream bani  mamei. Nu mi se pare corect ce se întămplă”, mai spune liceana. La fel ca Paula sunt alţi 16 elevi din aceaşi şcoală
, care au primit vestea cu gust amar. Şi directorul liceului spune că elevii au fost surprinşi de anunţ. „Din 61 câţi au beneficiat de sumele acestea anul trecut, 17 nu le vor mai primi până la finele anului şcolar”, spune Ioan Pop, directorul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”.

580 de elevi nu mai primesc bani


Inspectorul şcolar Ion Costea spune că la inspectoratul judeţean a ajuns o notificare de la Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării (MECI) în data de 14  aprilie. „Documentul ne anunţa că, începând din data de 1 martie, numărul beneficiarilor ajutorului »bani de liceu« s-a redus de la 4.227,  câţi erau în octombrie 2008, la 3.647, de la 1 martie 2009”, spune Costea. Cei 580 de copiii care nu vor mai primi „banii de liceu” vor aduce o economie la bugetul MECI de peste 100.000 de lei.

Mai multe detalii în ,, Adevărul de seară"

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite