Bistriţa: Două zile de sărbătoare pe Pietonal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri şi sâmbătă bistriţenii petrec în stil săsesc. Cea de-a şaptea ediţie a Târgului de Paşte al Saşilor sau Ostermarkt, în limba germană, se anunţă un eveniment ce va mai dezmorţi puţin starea de apatie din Bistriţa.

Organizat în fiecare primăvară, în apropierea sărbătorii de Paşte, târgul saşilor adună anual zeci de bistriţeni, printr-un program artistic de amploare. O adevărată sinteză de culturi şi porturi populare ale diferitelor naţionalităţi din Transilvania, în special saşii şi maghiarii, împreună cu expoziţii de obiecte tradiţionale fac deliciul celor prezenţi la eveniment.

Concerte şi prelegeri

Vineri, 3 martie, prima zi a târgului de Paşte, vine cu un program destinat iubitorilor de muzică simfonică, la ora 17.00.  O oră mai târziu, este prevăzută o conferinţă susţinută de Dr. Hans Heorg Franchy, pe tema „Bistriţa în romanele scriitorului Frantz Karl Franchy”.  Ziua de sâmbătă va marca deschiderea oficială a târgului de Paşte, tot atunci fiind deschisă şi Biserica Evanghelică pentru vizitare.

10 ghizi în premieră, la Bistriţa

Programul de vizitare a Bisericii Evanghelice va fi de şase ore şi numai sâmbătă. Viceprimarul George Avram spune că doar anumite locuri vor putea fi vizitate. „Vizitatorii vor avea un itinerariu clar, pentru că la biserică se lucrează în regim de şantier”, spune viceprimarul. Preşedintele Asociaţiei „Bistriţa Medievală”, Florin Săsărman,  spune că zece ghizi vor însoţi bistriţenii care vor să intre în Biserica Evanghelică. „Voluntarii, membrii ai asociaţiei Bistriţa Medievală, s-au instruit timp de mai multe săptămâni, să fie ghizi cu ocazia Târgului de Paşte.  Copiii sunt elevi în liceele bistriţene, iar de formarea lor s-a ocupat istoricul de artă Vasile Duda. Formarea de ghizi este o premieră în Bistriţa, pentru că noi nu avem aşa ceva”, spune Florin Săsărman. Voluntarii se vor îngriji ca vizitatorii să afle cât mai multe spre istoria acestui monument.

Pietonalul se închide circulaţiei

Pe perioada desfăşurării Târgului de Paşte al Saşilor, adică de vineri după-masa şi până sâmbătă seara, accesul auto pe Pietonal nu va mai fi posibil. „Primăria Bistriţa a pus la dispoziţia Forumului German spaţiul de pe Pietonalul Liviu Rebreanu, pentru a-şi desfăşura activitatea. Aici se va monta o scenă pentru concerte şi pentru comercianţii cu produse de artizanat. Cât despre comercializarea de produse alimentare, doar colacii ungureşti sunt autorizaţi pentru vânzare”, precizează viceprimarul Feorge Avram. Acesta speră că bistriţenii vor veni în număr mai mare decât anul trecut. De altfel, şi Lucia Chira, o bistriţeancă de 25 de ani, spune că nu va rata momentul. „Am fost şi anul trecut şi sigur o să merg cu toţi prietenii şi la această ediţie”, promite tânăra.


Dansuri şi concerte

Timp de două zile, bistriţenii vor putea participa la concerte de muzică populară, militară şi pop-rock. Dansuri tradiţionale româneşti, săseşti şi maghiare, precum şi reprezentaţii artistice de dansuri moderne şi de societate promit să adune un număr cât mai mare de locuitori ai Bistriţei în zona Pietonală. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite