Bistriţa: Copiii scot înotul la suprafaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înotul, un sport fără prea mulţi adepţi, începe să ia amploare prin copii Înotul începe să fie un sport cât de cât cunoscut în Bistriţa-Năsăud, datorită bazelor sportive recent amenajate. Acestea atrag în special copii, care nu vin doar pentru agrement, ci şi pentru performanţă

Cei care vor să practice înotul din simplă plăcere sau vor să se înscrie la şcolile de înot au trei variante în tot  judeţul: Baza Sportivă Schreiner din municipiu, piscina acoperită de la Pensiunea Sonia, Telciu şi piscina acoperită de la Poiana Zânelor. Deşi la şcolile de înot vin şi oameni de 50 de ani care vor să înveţe sau să se perfecţioneze în domeniu, cei mai pasionaţi de acest sport rămân copiii. Vali Schreiner, adiministratorul bazei sportive care îi poartă numele, este de părere că micii înotători vor forma o generaţie care va populariza înotul mai mult ca niciodată în Bistriţa-Năsăud. Cei mai mici copii care vin la Schreiner au abia patru ani. Cei mai mari sunt deja interesaţi de performanţă şi participă de ceva vreme la competiţii pregătitoare de înot. „E puţin cam greu, pentru că facem totul pe cont propriu şi sper să supravieţuim”, spune Schreiner, foarte mândru de copiii care sunt competitivi în acest sport. Intrarea la piscină este 25 de lei pe zi, iar un abonament cu zece şedinţe costă 200 de lei, cu profesorul inclus celor care iau lecţii de înot. Cei care vin la piscină trebuie să respecte nişte reguli minime de conduită, pentru a păstra un climat agreabil pentru toţi adepţii înotului. Duşul dinainte de intrarea în bazin, casca şi ochelarii sunt accesorii obligatorii la Schreiner, pentru a păstra calitatea apei şi pentru că nimănui nu-i surâde ideea de a da peste fire de păr în piscină.

Înotul în complexele turistice

O altă categorie de piscine sunt cele situate în locaţii turistice, unde vin în special familişti, pentru divertisment şi relaxare. Piscina de la Pensiunea Sonia din Telciu adună un mare val de turişti, mai ales pe timp de vară. Intrarea la piscină este 20 de lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii, iar aceştia pot să se bălăcească o zi întreagă. Aici există şi o şcoală de înot, care atrage lunar între 50 şi 70 de copii, care învaţă sau practică înotul constant. Un abomanent cu 10 şedinţe costă 180 de lei. Poiana Zânelor dispune şi ea de o piscină acoperită, la pachet cu sala de fitnes, saună şi minipiscină pentru copii. Intrarea e 5 lei pe zi pentru cei mici, şi 20 de lei pentru adulţi.

Înotul ca terapie

Înafară de copii, la înot vin mai ales oameni cu probleme ortopedice. Durerle musculare, stresul, dizabilităţile fizice şi motorii şi chiar astmul sau autismul sunt afecţiuni care pot fi ameliorate prin practicarea înotului. Aceste sport dezvoltă flexibilitatea, stimulează creşterea, circulaţia sangvină, reduce riscurile bolilor cardiovasculare şi îmbunătăţeşte condiţia fizică. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite