Bistriţa: Copiii abandonaţi, victimele depresiei materne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mamelor le este, uneori, imposibil să îşi crească copiii. Cinci bebeluşi au fost abandonaţi anul acesta la Spitalul Judeţean. Aceştia provin din familii sărace sau de la mame minore, care îi resping, sau pur şi simplu se află într-o situaţie disperată.

  Mamele care îşi abandonează copiii stârnesc, de obicei, indignarea celor din jur, care le acuză pentru acest gest. „Multe persoane le desconsideră şi le învinovăţesc pe aceste mame, dar unele sunt chiar în situaţii disperate şi le este imposibil să îi crească”, explică  Alina Renata Racu, asistent social la Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Maria este o mamă care a rămas fără suport familial, fără slujbă, fără locuinţă  şi a suferit o puternică depresie după ce soţul ei a murit. Aceasta a dat naştere unui copil pe care l-a abandonat în spital. „S-a gândit că nu are ce să facă cu copilul, rămăsese pe drumuri. Noi am încurajat-o şi am ajutat-o cât am putut. A lăsat copilul la noi vreo patru luni, dar venea în fiecare zi să-l vadă”, spune Renata Racu. Femeia dormea pe la prieteni şi, în final, a reuşit să îşi găsească o slujbă şi s-a decis să îşi ia copilul acasă. Alina este o altă mamă aflată într-o situaţie similară. Aceasta este o tânără de 18 ani, care nu are casă, îi lipseşte sprijinul din partea familiei şi a fost părăsită de către tatăl copilului. Dar asistenţii sociali au reuşit să o convingă să păstreze copilul.

Nu le interesează propriul copil

De cele mai multe ori, însă, mamele aflate în această situaţie refuză orice contact cu copilul, în ciuda străduinţei asistenţilor sociali. „Sunt femei care ar putea să-i crească, dar refuză până şi să-i înregistreze. Am avut două mame anul acesta care au refuzat să îşi înregistreze copiii. Una dintre ele a spus ca pe bărbatul ei nu îl interesează de copil şi că pe ea de ce ar interesa-o”, spune cu tristeţe Renata. Aceasta împreună cu alţi asistenţi sociali din spital le oferă consiliere mamelor care îşi refuză copiii şi caută tot timpul un moment să le pună copilul în braţe, pentru a stabili un contact afectiv. Cinci nou-născuţi au fost abandonaţi de la începutul acestui an la Spitalul Judeţean, şi alţi şase au rămas aici de anul trecut. Doi dintre ei au fost daţi în plasament săptămâna trecută.    

Abandonul matern influenţează evoluţia copiilor

Copii privaţi de prezenţa mamei, în primii ani de viaţă, sunt mult mai vulnerabili şi pot dezvolta, în viitor, probleme de limbaj sau relaţionare socială. Ioan Orban, şeful Centrului de Asistenţă Psihopedagogică Bistriţa-Năsăud,  explică care sunt riscurile la care se expun copiii abandonaţi. „Absenţa mamei creează un impact deosebit asupra copiilor. Dezoltarea emoţională este periclitată şi securitatea oferită de afectivitatea şi siguranţa vocii mamei. Copilul recunoaşte vocea mamei încă din faza de dezvoltare uterină. Pe termen lung, pot apărea deficienţe în limbaj şi dezvoltare cognitivă”, spune psihologul. Acesta mai afirmă că absenţa mamei se poate recupera în timp, de regulă dacă acel copil este dat spre adopţie. „Uneori, o mama surogat poate suplini absenţa mamei natural”.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite