Bistriţa: Bistriţenii îşi schimbă meseria pe banii statului
0Şomerii sunt şcoliţi gratuit de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Ei pot opta pentru unul dintre cele 33 de cursuri organizate
Someri aflaţi în evidenţele instituţiei pot să opteze pentru un singur curs de recalificare. Pentru alte opţiuni, ei trebuie să scoată bani din buzunar, între 700 şi 1.000 de lei. Tot pe bani pot să urmeze aceste cursuri şi bistriţenii care au un loc de muncă, dar se gândesc la zile negre.
Cosmetica, un curs solicitat
AJOFM organizează, în această lună, 6 cursuri pentru şomerii care doresc să înveţe o a doua meserie şi 33 pe tot anul. Specializările sunt pentru meseriile de bucătar, dulgher-tâmplar-parchetar, lucrător în comerţ sau manichiură-pedichiură. Foarte căutate sunt specializările de cosmetică, coafor sau frizerie, pentru care cei interesaţi trebuie să urmeze chiar 1.000 de ore pentru a fi calificaţi.
Claudia Sângeorzan este una dintre cele 21 de tinere care au ales să înveţe meseria de cosmetician. Pentru a putea obţine un certificat de calificare ea trebuie să urmeze un curs teoretic de 340 de ore şi un altul practic de 720 de ore. „Vin din Beclean şi vreau să învăţ meseria aceasta pentru că vreau să îmi deschid un salon sau să mă angajez ca şi cosmetician. Îmi plac cursurile şi, chiar dacă sunt lungi, sunt foarte interesante”, recunoaşte Claudia.
Multe femei fără loc de muncă aleg astfel de cursuri, iar cel de cosmetică nu s-a mai organizat, la Centrul de Formare Profesională (CFP), de 12 ani. Petre Pura, consilier în CFP, explică de ce se caută aşa de mult meseriile din domeniul de servicii. „În perioada de criză, când domeniile economice majore stagnează sau falimentează, sectorul terţial, al serviciilor, se dezvoltă masiv. Femeile caută în special calificări pentru bucătar, ospătar şi coafeză sau cosmeticiană. Bărbaţii, în schimb, sunt atraşi de profesiile de zidar, dulgher sau fierar”, spune consilierul.
Speranţă de angajare de 50% , în 2009
Practica reconversiei profesionale s-a dovedit foarte utilă, pentru reintegrarea şomerilor pe piaţa locurilor de muncă. Anul trecut, din 710 persoane înscrise pentru a urma gratuit un curs de recalificare, 445 s-au angajat. „Peste 60% dintre cursanţi au fost acceptaţi pe piaţa de muncă, anul trecut. Cei care au rămas fără un loc de muncă au, totuşi, o specializare asigurată şi pot opta pentru un alt curs de pregătire, dar pe bani”, explică Nicolae Drăgan, şeful CFP Bistriţa. Responsabilii cu formarea profesională din Bistriţa sunt optimişti faţă de numărul celor care se vor angaja în această perioadă. „Chiar dacă este criză, eu cred că vom atinge pragul de 50% de şomeri recalificaţi angajaţi”, adaugă şeful CFP Bistriţa.
Şomerii bistriţeni, uşor adaptabili
Statisticile AFJOFM Bistriţa-Năsăud ilustrează o cerere foarte mare de recalificare profesională din partea celor disponibilizaţi colectiv şi cu vârste cuprinse între 35-45 de ani. Purtătorul de cuvânt al AJOFM Adina Preda spune că oamenii acceptă ideea schimbării locului de muncă. „Mulţi sunt obligaţi de situaţia actuală, dar înţeleg că e singura variantă existentă: să înveţe altceva, pentru că nu se pot întroarce la locurile de muncă în care au lucrat o viaţă întreagă”, explică Adina Preda.