Bistriţa: Bistriţenii suferă din cauza consumului de alcool şi a climei umede

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul de ţuică tare, tradiţional în zonă şi mai ales amestecul de băuturi spirtoase se dovedeşte o combinaţie fatală. Medicii se plâng că ciroza, hepatitele alcoolice şi alte afecţiuni cauzate de alcool au crescut alarmant


De câţiva ani ani oficialii din Sănătate atrag atenţia că judeţul Bistriţa-Năsăud are o problemă la capitolul consumului de alcool de proastă calitate. Locuitorii din Valea Bârgăului, zonă cunoscută pentru ţuica cu multe grade, produsă în cazane din gospodărie şi nu numai ei, întrec măsura la consum.

Rezultatul este că în primele diagnostice care se adresează Spitalului Judeţean se numără hepatita alcoolică, ciroza dar şi bolile conexe consumului de alcoolul, care îi trimit pe pacienţi la cardiologie şi psihiatrie.

Potrivit doctorului Constantin Anton, medic primar Medicină Internă, tăriile de 50-60 de grade nu pot provoca doar boli ale ficatului ci irită şi esofagul: „pot produce de la esofagită până la cancer esofagian” . O altă problemă semnalată de medici pe lângă calitatea proastă a băuturilor din zonă, produsă în condiţii improvizate  este consumul diversificat:” Bistriţenii şi românii în general, nu sunt fideli doar unei anumite băuturi cum sunt nordicii care beau numai băuturi distilate, francezii vin sau germanii berea, ai noştri beau orice şi amestecă băuturile, ceea ce este foarte toxic pentru ficat” atrage atenţia doctorul Anton.
 
Clima şi casele încărcate favorizează astmul

Medicii spun că nici clima Bistriţei nu este prea blândă cu locuitorii şi că favorizează anumite afecţiuni pulmonare. Doctorul Anton, care timp de 6 ani a fost directorul Direcţiei de Sănătate Publică şi a făcut mai multe studii despre calitatea vieţii, crede că numărul mare de îmbolnăviri pulmonare poate fi pus inclusiv pe seama lipsei circulaţiei curenţilor de aer în zona depresionară a Bistriţei, dar şi pe variaţiile de umezeală :” Bistriţa este ca o căldare. Aerul stagnează în depresiune şi particulele de smog nu urcă în atmosferă iar clima este rece, cu variaţii de umiditate. La aceasta adăugaţi fumatul intensiv şi obişnuinţa oamenilor de a-şi ţine casele încărcate cu multe covoare . Acest obicei care ţine de habiat favorizează astmul alergic şi toate patologiile conexe.” a ajuns la concluzie doctorul Anton.

Diabetul cu ritm de creştere susţinut

Bistriţenii nu stau bine nici la capitolul boli de nutriţie. Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică menţionează creşterea îngrijorătoare a numărului celor care s-au îmbolnăvit de diabet anul trecut.  Potrivit datelor furnizate de consilierul Direcţiei de Sănătate, Mirela Rus, numărul cazurilor  noi de diabet înregistrate în 2008 este în creştere cu 658. Astfel anul trecut s-au înregistrat 4780 de cazuri de bolnavi, ceea ce reprezintă 2-3 la sută din totalul populaţiei.

Potrivit raportărilor DSP  în ultimele trei luni din acest an, s-a mai înregistrat şi un aflux neobişnuit de mare de pacienţi la cabinetele de psihiatrie din Bistriţa” În evidenţe avem 1164 de pacienţi numai în municipiul Bistriţa, spune Mirela Rus. Creşterea numărului de îmbolnăviri psihice este determinată atât de nesiguranţa acestei perioade, dar pe nivelul judeţului poate fi pusă şi pe seama neadaptării la schimbări a unei populaţii din comunităţi închise şi conservatoare”, crede doctorul Anton care menţionează zonele Valea Someşului, Valea Bargaului sau Colibiţa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite