Biserici vopsite în nuanţe de partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătenii din Conţeşti, Răcari şi Cornăţelu, spun că lăcaşurile sfinte au fost colorate cu bani de la PDL, acesta fiind un „tribut“ plătit de edili către putere.

Oamenii politici recurg la „variante ajutătoare" care sunt în strânsă legătură cu credinţa pentru a mai câştiga ceva electorat, mai ales în preajma campaniilor. Şi cum să marchezi un teritoriu mai bine, decât să zugrăveşti biserica în culoarea preferată? Aşa se face că mai multe biserici din judeţul Dâmboviţa au fost vopsite în portocaliu, la scurt timp după ce primarii au obţinut mandate din partea PDL.

„Culoarea bisericii a făcut-o PDL-ul"

Localnicii spun răspicat că banii au venit pe filieră politică şi că din cauza aceasta au fost vopsite în culori asemănătoare cu cea a partidului de guvernământ. Cu toate acestea, sunt mulţumiţi de condiţiile create cu banii de la Consiliul Judeţean.

„Culoarea bisericii a făcut-o PDL-ul, dar acu' cine o mai pune tabla, că uite, a zburat tabla de pe turlă? Am înţeles că s-au alocat noi fonduri de la Consiliul Judeţean. Noi nu avem de unde să ştim ce şi cum, dar acu', Dumnezeu cu mila. Ne place cum arată biserica pentru că a făcut-o pe degeaba preotul nostru. Nu ne-a cerut bani. Nu am dat nici măcar un leuţ pentru ea. Ce este cinstit şi corect este corect", ne-a spus Victoria Aghiniţa despre biserica din satul Călugăreni, comuna Conţeşti.

„Ce să-i facem, maică? Nu e prea frumoasă aşa în portocaliu, dar asta e. E bine că e curăţenie, e îngrijită şi că lumea mai vine în duminici şi sărbători la biserică. Pe preot îl vedem mai rar, că este din Târgovişte. Are casă şi aici dar nu prea stă", ne informează şi Ecaterina Popa, tot din Călugăreni.
Aceeaşi situaţie şi la Stăneşti, unde biserica a fost reabilitată cu bani de la Consiliul Judeţean. Ploile şi vântul însă au mai şters din „iuţeala" culorii. „Anul trecut au făcut-o, dar s-a mai decolorat", ne-a explicat Oneaţă, care locuieşte gard în gard cu biserica din Stăneşti.

Doamna preoteasă refuză să comenteze

La Cornăţelu, primăriţa PDL, care este şi preoteasă, a refuzat să comenteze despre culoarea aleasă pentru biserică. Cert este că atât lăcaşul sfânt, cât şi primăria sunt repere uşor de observat în comună. „Nu am primit noi niciun fel de alocări de la Consiliul Judeţean. Am primit bani de la dânşii, dar pentru pentru alte datorii, o Hotărâre de Guvern 577 pentru asfaltare", ne-a spus Floarea Rădulescu.

Fonduri de peste 5 milioane de lei

Consiliul Judeţean Dâmboviţa este condus de Florin Popescu, preşedintele PDL Dâmboviţa şi vicepreşedinte al aceleiaşi formaţiuni politice la nivel de ţară. Acesta a alocat în ultimii patru ani, printr-un program de asociere cu parohiile din judeţ, peste 5 milioane de lei pentru diverse lucrări de reabilitare a bisericilor. 

În Săptămâna Luminată, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a semnat actele pentru cea de-a şaptea tranşă pentru finanţarea lucrărilor pentru 34 de biserici. Valoarea totală a fondurilor alocate se ridică la 450.000 de lei.

„Fondurile alocate sunt pentru diverse acţiuni de reabilitare, bani pentru pictură, pentru cimitir, pentru încălzire centrală, consolidări sau cumpărarea unui clopot. Fiecare parohie primeşte banii într-un cont al parohiei. Fiecare preot paroh cheltuieşte banii aşa cum crede de cuviinţă în baza unui proiect pe care l-a depus la Consiliul Judeţean", a precizat preşedintele CJ Dâmboviţa, Florin Popescu, la momentul semnării ultimei tranşe de bani pentru biserici.

Ce zice CJ despre culoarea portocalie

„La Conţeşti, bisericile portocalii ştiu că sunt vopsite înainte ca primarul să treacă la PDL. Conform tradiţiei, biserica aparţine comunităţii, şi nu primăriei. Primăria nu are nicio treabă în toată această chestiune, decât verificarea devizelor pe care parohiile le fac cu banii de la Consiliul Judeţean. Noi am dat bani pentru consolidare, tâmplărie, încălzire. Vopseaua nu o stabileşte nimeni decât ei, acolo, la nivel local", a declarat pentru „Adevărul", av. Marin Antonescu, administratorul public al judeţului Dâmboviţa.

"Ce să-i facem, maică? Nu e prea frumoasă aşa în portocaliu, dar asta e. E bine că e curăţenie, e îngrijită.''
Ecaterina Popa localnică Călugăreni

"Culorile nu sunt ţipătoare, sunt cele folosite de-a lungul timpului.''
Marian Puiescu purtător de cuvânt  al Arhiepiscopiei Târgovişte

Arhiepiscopia se leapădă de portocaliu

Chiar dacă nuanţele portocalii nu sunt tocmai comune, mai ales pentru biserici sau mănăstiri, reprezentanţii Arhiepiscopiei Târgovişte susţin că bisericile pe care noi le-am găsit vopsite în această culoare, poartă aceeaşi cromatică de mult timp. Sătenii spun însă că bisericile au fost vopsite în urmă cu un an şi jumătate.

„Bisericile se reabilitează la exterior şi, de regulă, culorile utilizate sunt cele care au fost folosite de-a lungul timpului. Nuanţele nu sunt ţipătoare. Întotdeauna, bisericile s-au reabilitat la exterior în funcţie de disponibilităţile financiare şi cromatice ale celor care au organizat această operaţiune. Biserica nu face politică şi a identifica o culoare cu un simbol al unui partid este o eroare", a declarat preotul Marian Puiescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Târgovişte. 

În total, 87 de localităţi din cele 89 din Dâmboviţa au primit fonduri pentru reabilitarea bisericilor. Banii au fost alocaţi către un număr total de 226 de parohii. Fiecare localitate primeşte, ca finanţare pentru biserici de la Consiliul Judeţean, o sumă maximă de 100.000 de lei. Acest program de asociere între parohii şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa a demarat în 2008.

Biserica din Boteni a fost „schimbată la faţă"

„Adevărul" a semnalat pentru prima dată că o biserică este vopsită în portocaliu, în luna martie 2011. Este vorba de biserica din satul Boteni, care ţine de comuna Conţeşti. Edilul-şef a negat atunci că a implicat în vreun fel politica în canoanele bisericeşti şi spune că preotul şi-a ales singur culoarea, însă de puţin timp, lăcaşul sfânt a fost revopsit în alb, pentru a nu mai da frâu speculaţiilor. De altfel, colorarea în portocaliu a principalelor puncte din comunele din Dâmboviţa este o practică generală. Mai toţi primarii PDL au vopsit şcolile, grădiniţele, dispensarele şi căminele culturale în culoarea Puterii.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite