Biserica distruge spaţiul verde în scopuri caritabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi clujeni se opun defrişărilor din oraş Cu toate că media de spaţiu verde pe cap de locuitor este, la Cluj, mult sub cea europeană, Primăria concesionează terenuri în

Mai mulţi clujeni se opun defrişărilor din oraş

Cu toate că media de spaţiu verde pe cap de locuitor este, la Cluj, mult sub cea europeană, Primăria concesionează terenuri în parcuri.

Zeci de metri pătraţi de teren din spaţiul verde al Clujului au fost daţi în concesiune de Primăria Cluj-Napoca unor investitori, pentru a fi demarate lucrări de construcţii. Rămas încă cel mai verde cartier al Clujului, Parcul Detunata şi restul zonei de agrement din Gheorgheni riscă să se sufoce de betoane, în viitorul apropiat.

Ultimul caz este un teren de 7.000 de metri pătraţi, concesionat Arhiepiscopiei Ortodoxe Române. Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism din cadrul Primăriei Cluj-Napoca a aprobat pe strada Slănic construcţia unui centru medical pe un spaţiu verde.

Arhiepiscopia intenţionează să construiască aici policlinica "Sfinţii Cozma şi Damian", un centru medical filantropic, dotat cu spaţii de cazare pentru bătrâni (azil), pentru măicuţe, dar şi anexe. "Pregătim proiectul de cinci ani.

Am obţinut autorizaţie de construcţie, însă nu avem încă toate autorizaţiile", explică purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Ortodoxe din Cluj, preotul Bogdan Ivanov. Deşi Ordonanţa de Urgenţă 1142/2007 interzice orice tip de construcţie pe spaţiul public, prin ridicarea acestei construcţii dispar 3.500 de metri pătraţi de spaţiu verde.

Fără aviz de mediu

Pentru a demara lucrările, Arhiepiscopia Ortodoxă avea nevoie şi de aviz de mediu, pe care însă nu l-a obţinut până acum. "Discuţia cu cei de la biserică a fost în luna mai, însă nu le-am putut acorda avizul", a explicat purtătorul de cuvânt al Agenţiei de Protecţie a Mediului, Adina Maer. Reprezentanţii Arhiepiscopiei susţin însă că vor continua demersurile pentru a obţine avizele necesare.

"Deja am primit promisiuni de finanţare de la unele organizaţii nemţeşti, policlinica ar fi un important punct de ajutor", spune preotul Bogdan Ivanov.

O altă problemă este cea referitoare la Şcoala Internaţională Cluj, ce a primit prin concesiune de la Primărie, pe lângă cei 10.000 de metri pătraţi pe care s-a construit sediul, încă 6.000 de metri pătraţi destinaţi extinderii.

Piscină în locul copacilor

Pe această suprafaţă se amenajează o piscină şi terenuri de sport. Deşi terenul nu este înscris în Planul Urbanistic General ca spaţiu verde, este situat la limita cu Parcul Detunata. Localnicii susţin că au fost tăiaţi astfel mai mulţi copaci şi au iniţiat o petiţie online pentru salvarea zonei verzi. În replică, reprezentanţii Primăriei încearcă să minimalizeze distrugerea parcului.

"Au fost tăiaţi câţiva corcoduşi, ale căror fructe oricum făceau mizerie, deoarece nu le culegea nimeni. Copacii vor fi înlocuiţi", spune Ionela Negrea din cadrul Primăriei Cluj.

Detunata, oaza de verdeaţă a Gheorgheniului

Parcul Detunata este unul dintre puţinele locuri din Cluj unde bunicii îşi scot nepoţii la plimbare în tihnă.
Statisticile arată că în Cluj există 781,3 hectare de spaţiu verde.

Cât vezi cu ochii, oraşul de pe Someş este împânzit de blocuri-turn, complexe comerciale ori şantiere ale cartierelor rezidenţiale.

Raportat la o populaţie de 385.000 de locuitori, media pe cap de locuitor este de numai 20,29 metri pătraţi.

În marile oraşe europene, media de spaţiu verde este de 26 de metri pătraţi pe cap de locuitor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite