Biserica Ortodoxă Rusă îl ispiteşte pe patriarhul Daniel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi înalţi ierarhi ruşi - mitropolitul Iuvenal şi mitropolitul Kirill - au vizitat Bucureştiul, pentru a se lămuri ce fel de politică în plan canonic va adopta noul patriarh al României

Doi înalţi ierarhi ruşi - mitropolitul Iuvenal şi mitropolitul Kirill - au vizitat Bucureştiul, pentru a se lămuri ce fel de politică în plan canonic va adopta noul patriarh al României

Biserica Ortodoxă Rusă consideră că de noul patriarh al României va depinde în mare măsură cum vor evolua pe viitor relaţiile dintre biserica română şi cea rusă, a relatat, ieri, în pagina sa electronică publicaţia moscovită "Nezavisimaia Gazeta".

În ultimele două săptămâni, doi înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ruse - mitropolitul Iuvenal şi mitropolitul Kirill - au vizitat Bucureştiul, pentru a se lămuri la faţa locului ce fel de politică în plan canonic va adopta noul patriarh al României.

Patriarhia Moscovei este în special extrem de îngrijorată în privinţa activităţii Mitropoliei Basarabiei din Republica Moldova, subordonată canonic Bisericii Ortodoxe Române, care, prin apariţia sa, a declanşat aşa-numita "sciziune a basarabenilor". Acest lucru s-ar fi întâmplat întrucât nu toţi creştinii moldoveni au trecut la Mitropolia Basarabiei, o parte din ei rămânând fideli Mitropoliei Moldovei, ce se subordonează Patriarhiei Moscovei. Ziarul rus menţionează că Biserica Ortodoxă Rusă consideră Republica Moldova drept "teritoriul său canonic".

Scandal evitat la funeraliile P.F. Teoctist

"Nezavisimaia Gazeta" scrie că s-a evitat cu mare greutate un scandal la funeraliile patriarhului Teoctist, întrucât reprezentanţii Bisericii Ruse s-au indignat văzându-l pe liderul Mitropoliei Basarabiei, episcopul Petru.

Totuşi, delegaţia Bisericii Ruse nu a părăsit ceremonia funerară în semn de protest, deşi în alte condiţii ar fi făcut-o, relatează sursa citată, indicând că reprezentanţii Bisericii Ruse se vor ciocni de o situaţie similară şi la ceremonia de întronizare a patriarhului Daniel. Relaţia dintre cele două biserici va depinde în mare măsură de modul în care noul patriarh al României va gestiona problema Mitropoliei Basarabiei, consideră cotidianul citat.

Mitropolitul Ardealului confirmă întâlnirea

Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, un apropiat al patriarhului Daniel, a confirmat că mitropolitul Kirill a fost recent la Sibiu, fiind invitat la Adunarea Ecumenică, unde a participat la liturghie împreună cu episcopii români. ÎPS Streza a declarat pentru "Adevărul" că, într-adevăr, au existat tensiuni în ceea ce priveşte Mitropolia Basarabiei din Republica Moldova şi că patriarhul Daniel va încerca să repare disensiunile prin dialog. "Noi n-am avut probleme cu Biserica Ortodoxă Rusă decât în privinţa Mitropoliei Basarabiei. Patriarhia Română este în relaţii bune cu Biserica Ortodoxă Rusă".

Relaţii bune cu Kremlinul

Conlucrarea dintre Biserica Ortodoxă Rusă şi Kremlin este foarte fructuoasă, mai ales de când preşedinte este Vladimir Putin. În luna mai, liderul rus a fost oaspetele de onoare la ceremonia de reunificare a Bisericii Ortodoxe Ruse cu Biserica Ortodoxa Rusă din Străinătate.

Patriarhul Alexei al II-lea i-a mulţumit în primul rând lui Putin şi abia apoi lui Dumnezeu pentru reunificare. Dar una dintre cele mai obediente acţiuni poate fi considerată slujba religioasă ţinută luna trecută în Catedrala Isus Mântuitorul din Moscova cu ocazia împlinirii a 60 de ani de când s-au pus bazele sectorului nuclear militar rus. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei moscovite, George Roskin, a spus că Biserica vede armele nucleare ca un rău necesar.

Miza - Mitropolia Basarabiei

"Cheia întregii poveşti este Mitropolia Basarabiei, reactivată de BOR în 1992, gest care a blocat, practic, relaţia cu Biserica Ortodoxă Rusă (BORu) de atunci. Iar aici, noul patriarh va juca un rol crucial. PF Daniel este cel care a participat la hirotonisirea actualului mitropolit al Basarabiei, Petru, la rangul de episcop de Bălţi, în toamna anului 1990. După nici doi ani, Petru ajunge mitropolitul Basarabiei. În plus, PF Daniel cunoaşte bine BORu şi aceasta îl cunoaşte bine pe patriarhul român. Mai trebuie semnalată atitudinea promptă a ÎPS Petru Păduraru, mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, care, la scurtă vreme după alegerea noului patriarh, la 10 septembrie 2007, într-un interviu acordat Agenţiei FLUX de la Chişinău a spus-o răspicat: "PF Daniel nu va ceda niciodată în faţa presiunilor ruseşti".

Dan Dungaciu
teolog şi sociolog

Principiul naţional, nu teritorial!

"Este în joc un principiu de organizare eclesiologică: o organizare teritorială a bisericilor sau o organizare pe principiul naţiunilor? În măsura în care acceptăm existenţa bisericilor pe principiul naţional, cei care se consideră români în Basarabia, în mod natural, pot face parte dintr-o biserică naţională românească. Dacă acceptăm principiul teritorial, atunci ne putem întreba în ce măsură Patriarhia Moscovei şi a întregii Rusii are dreptul să se extindă şi pe teritoriul Basarabiei.

Petre Guran
specialist în istoria religiilor

Adrian Iorgulescu: "Statul român nu este implicat"

Secretul întâlnirii de taină dintre înalţii reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Ruse şi patriarhul României a fost atât de bine păstrat încât nici ministrul de resort nu a ştiut de ea. Adrian Iorgulescu (foto), ministru al culturii şi cultelor, consideră legitimă această întâlnire secretă: "Biserica Ortodoxă Română este autocefală şi statul nu se implică între BOR şi Biserica Ortodoxă Rusă. Nu am ştiut despre această întâlnire şi pot să vă spun că nu este programată nicio întrevedere cu oficialităţi ale statului roman", ne-a declarat ministrul Adrian Iorgulescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite