Biroul premierului palestinian, bombardat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

avariată serios partea sudică a imobilului. Este al doilea obiectiv oficial atacat de Tsahal, după sediul ministrului de interne din Gaza, distrus joi noaptea. Sosit la faţa locului în jurul orei

avariată serios partea sudică a imobilului. Este al doilea obiectiv oficial atacat de Tsahal, după sediul ministrului de interne din Gaza, distrus joi noaptea. Sosit la faţa locului în jurul orei 3,00, premierul palestinian, Ismail Haniyeh, a declarat că israelienii "au ţintit un simbol al poporului palestinian".

Olmert: "Nu vom ceda şantajului"
În ce priveşte criza din Gaza, observatorii remarcă mai multe lucruri. În primul rând, în urma presiunii SUA, Egiptului şi altor state occidentale, ofensiva terestră nu a fost extinsă şi în nordul Fâşiei. Washingtonul a subliniat că dezvoltarea acţiunii Tsahal nu slujeşte în fond decât popularităţii Hamas, poate provoca victime umane nevinovate şi agravează criza umanitară, după distrugerea celei mari mari centrale electrice, care aproviziona cu energie şi apă locuinţele, spitalele şi şcolile din Gaza. Pe urmă, Tsahal a ales varianta loviturilor aeriene, mai eficiente la sol şi, pe de altă parte, mai puţin periculoase pentru ea. În alt treilea rând, în ce priveşte soarta caporalului răpit, s-a relatat că în locul secret unde e deţinut, a fost vizitat de un medic palestinian, care i-a acordat asistenţă, dat fiind că el a fost rănit în momentul capturării. Există o mediere egipteană în vederea eliberării lui, iar grupările care-l deţin au cerut Israelului ca, în schimbul revenirii lui Shalit, să dea drumul din puşcării liderilor palestinieni, musulmani sau de altă naţionalitate care au peste 60 de ani şi sunt bolnavi. Această exigenţă se alătură celei precedente, prin care se solicita eliberarea a 126 femei şi 313 adolescenţi aflaţi printre cei 8.000 deţinuţi palestinieni din închisorile israeliene. Ofertele au fost respinse de guvernul israelian, care, pe de altă parte, a anunţat că va judeca pentru terorism miniştrii şi oficialii palestinieni (64 de persoane) arestaţi în Cisiordania. În fine, ieri, premierul Olmert a dat ordin armatei "să acţioneze cu toată puterea" pentru a-l regăsi pe caporalul Shalit. "Tsahal trebuie să urmărească teroriştii, ideologii lor şi pe cei ce le oferă protecţie. Vom face totul, spun bine totul pentru a-l elibera pe soldat. Repet: nimeni nu va fi protejat", a spus el. Olmert a declarat că Israelul "nu are de gând să cedeze şantajului".

"Un simbol palestinian - atacat"
Într-un comunicat difuzat ulterior, Tsahal declara că "va întrebuinţa toate mijloacele de care dispune (...) pentru a se asigura că militarul Gilad Shalit, răpit în urmă cu o săptămână, se va întoarce viu şi nevătămat acasă". El este primul soldat israelian capturat în ultimii 12 ani. Roni Bar-On, ministru israelian, a precizat că obiectivul atacului a fost "discreditarea capacităţii de a guverna a cabinetului Hamas. Vom lovi în continuare instituţiile sale" (ale Hamas - n.n.) a spus Bar-On, care e un apropiat al premierului Ehud Olmert. La rândul lui, premierul Haniyeh, după ce a denunţat atacul, a spus: "Cerem comunităţii internaţionale şi Ligii Arabe să-şi asume responsabilităţile faţă de poporul nostru şi să intervină pentru a opri această agresiune". El a calificat ofensiva israeliană drept "politică necugetată", iar un înalt oficial palestinian declara că "viaţa lui Haniyeh este în pericol". După atac, Haniyeh a avut o întâlnire de o oră cu preşedintele palestinian, Mahmud Abbas, aflat în prezent în Gaza, întrucât, de regulă, el stă în Cisiordania, la Ramallah.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite