Biroul Electoral se încurcă în români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunicatele privind prezenţa la vot şi numărul persoanelor înscrise pe listele electorale au stârnit confuzie, autorităţile dovedindu-se incapabile să calculeze numărul alegătorilor care au

Comunicatele privind prezenţa la vot şi numărul persoanelor înscrise pe listele electorale au stârnit confuzie, autorităţile dovedindu-se incapabile să calculeze numărul alegătorilor care au votat .

Indiferent de cât de bine au fost păziţi sacii cu voturi, la centralizare au ieşit rezultate contradictorii.

Haosul de la referendumul din 19 mai a continuat la alegerile europene şi la referendumul pentru votul uninominal. Între numărul total de alegători înscrişi la alegerile pentru PE şi votanţii de la referendum a apărut o diferenţă de 28.863 de persoane în documentele BEC. Biroul Electoral a prezentat ultima estimare a prezenţei la referendum la 15 minute după ce Traian Băsescu a anunţat că cinci milioane de cetăţeni au participat la plebiscit.

Biroul Electoral Central este campionul gafelor.

Într-un comunicat din data de 20 noiembrie, instituţia spunea că pentru alegerile europene sunt înscrişi pe listele permanente 18.267.634 de alegători. În condiţii normale, acelaşi număr de cetăţeni ar trebui să se regăsească şi pe listele pentru referendum. Doar că ieri, potrivit statisticilor de la ora 17, un comunicat BEC anunţa că, din centralizarea a 99,49 la sută din secţiile de votare, numărul persoanelor înscrise în lista pentru referendum era de 18.296.497 de alegători. Cu aproape 30.000 de alegători mai mult. Asta după ce la ora 15.00 membrii BEC "pierduseră" peste 200.000 de alegători.

Ciudăţeniile nu se opresc aici. La rezultatele parţiale ale alegerilor pentru Parlamentul European, BEC găsea la prânz mai mulţi alegători decât dimineaţa. Pe tot parcursul zilei de ieri, rezultatele parţiale indicau o sumă din ce în ce mai mare de alegători, pe măsură ce se apropia sfârşitul zilei. La ora 7 dimineaţă, primul rezultat parţial la alegeri arăta că "numărul total al alegătorilor potrivit listelor electorale" era de 14.482.319.

Două ceasuri mai târziu, la 9, oficialii au comunicat că "numărul total al alegătorilor potrivit listelor electorale" era de 15.951.259 de cetăţeni. Până la ora 17, numărul total de alegători sărise la 18.224.597 de persoane, în condiţiile în care mai rămăseseră de centralizat 104 secţii de votare din Bucureşti. Cu alte cuvinte, BEC-ului îi mai lipseau 43.000 de alegători la europarlamentare.

Băsescu ştia prezenţa înaintea BEC

Preşedintele Traian Băsescu şi-a amânat cu mai bine de o oră intervenţia televizată de duminică seară. La puţin timp după ora 23, şeful statului anunţase că la votul pentru referendum s-au prezentat "circa cinci milioane de români".

"În ceea ce priveşte referendumul, în mod categoric, se constituie într-o lecţie, inclusiv pentru mine, dar nu voi înceta să cred şi să susţin că românii doresc primenirea clasei politice, reformarea clasei politice. Acest lucru se vede foarte bine şi din modul cum au votat cei circa cinci milioane de români care s-au prezentat astăzi la urne.

Din aproape cinci milioane, 89 la sută au votat pentru introducerea votului uninominal majoritar. Asta înseamnă circa 4,3 milioane de români, din circa cinci milioane cât s-au prezentat la vot.(…) Deci, este clar, cele cinci milioane de români care au fost astăzi şi au pus ştampila la referendum şi în mod deosebit cele circa 4,2, 4,3 milioane care au votat pentru introducerea votului uninominal majoritar, votul uninominal în două tururi la Senat şi la Camera Deputaţilor, vor avea un profund sentiment de frustrare, în condiţiile în care ei sunt oameni angajaţi şi interesaţi de evoluţiile politice din România", a afirmat şeful statului.

La aproximativ cinci minute după discursul preşedintelui, un oficial al BEC a prezentat public estimările de prezenţă de la ora 21.00. Cifrele de atunci indicau o prezenţă de 26,04 la sută. Duminică seară, BEC a mai refuzat să precizeze rezultatele parţiale pentru alegerile europene, spunând că primele estimări se vor face abia la ora 7, în dimineaţa zilei următoare. În urmă cu câteva zile, Asociaţia Pro Democaţia acuza BEC că "a dat liber la urna mobilă".

APD acuza Biroul Electoral Central că a respins solicitarea de instituire a obligativităţii ca urna mobilă să poată să fie folosită doar în cazul în care alegătorul care o cere să facă dovada prin acte mediale a stării de sănătate care îl împiedică să se deplaseze.

>> Din aproape cinci milioane, 89 la sută au votat pentru introducerea votului uninominal majoritar
Traian Băsescu
preşedintele României

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite