Birocraţia pune frână biodieselului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unica societate din judeţul Satu Mare care poate produce biodiesel, un combustibil alternativ, întâmpină greutăţi la obţinerea autorizării de la Ministerul Finanţelor. Ioan Sas, patronul

Unica societate din judeţul Satu Mare care poate produce biodiesel, un combustibil alternativ, întâmpină greutăţi la obţinerea autorizării de la Ministerul Finanţelor. Ioan Sas, patronul firmei SC Start Bio SRL, a fost în audienţă la Instituţia Prefectului pentru a solicita sprijin în obţinerea avizelor de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare. Potrivit patronului, biodieselul a fost introdus în categoria produselor accizabile, chiar dacă acciza este de zero lei, şi trebuie să deschidă antrepozit fiscal.

Patronul firmei SC Start Bio SRL Satu Mare susţine că la sediul DGFP nu ar fi nici măcar cereri tipizate speciale pentru biodiesel, ci doar pentru alcool. El mai spune că este nevoie de astfel de societăţi pentru că standardele Uniunii Europene prevăd ca, de la 1 ianuarie 2008, raportul de biodiesel faţă de totalul combustibilului folosit trebuie să fie de minimum 10 la sută din total. Utilajele pe care Ioan Sas le deţine obţin biodiesel din floarea-soarelui.

Patronul firmei producătoare spune că, din cauza birocraţiei şi a nepăsării unor funcţionari, în judeţ nu există - de pildă - nicio fabrică autorizată de alcool, în vreme ce în Maramureş sunt patru. De asemenea, în Satu Mare nu se află nicio unitate producătoare de biodiesel, în vreme ce în judeţul vecin sunt două asemenea unităţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite