Birocraţia îngroapă pensiile private facultative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajatorii ezită să vireze contribuţiile salariaţilor din cauza documentaţiei stufoase pe care trebuie să o întocmească Necunoaşterea legislaţiei în vigoare, comisioanele de

Angajatorii ezită să vireze contribuţiile salariaţilor din cauza documentaţiei stufoase pe care trebuie să o întocmească

Necunoaşterea legislaţiei în vigoare, comisioanele de transfer sau birocraţia sunt cauzele pentru care o parte din companii nu depun contribuţiile la Pilonul III.

Numărul redus de participanţi la fondurile de pensii facultative (82.337 la sfârşitul lunii aprilie) este justificat şi de refuzul angajatorilor de a vira contribuţiile propriilor salariaţi.

Fie din cauza birocraţiei (ei trebuie să completeze un virament bancar), fie din cauza comisionului bancar de transfer sau chiar din pricina lipsei de informare asupra sancţiunilor pe care le-ar putea suporta, o parte din angajatori nu fac niciun efort în a vira aceste contribuţii.

În plus, peste 90% din cei peste 2.000 de angajatori chestionaţi de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) nu aveau cunoştinţe despre sistemul pensiilor private facultative (Pilonul III).

Patronii fac confuzii

Potrivit legislaţiei în vigoare (Legea 204/2006), angajatorul constituie şi virează lunar contribuţia datorată de fiecare angajat care a aderat la un fond de pensii facultative (până la 15% din venitul brut), pe baza unui exemplar al actului individual de aderare la prospectul schemei de pensii facultative încheiat cu un administrator.

Cazurile concrete ce ne-au fost semnalate, de refuz de plată a angajatorilor, se referă la faptul că aceştia susţin, în necunoştinţă de cauză, "că sunt şi alţi salariaţi care îşi plătesc singuri contribuţia" (deşi legea nu permite acest lucru), referinduse probabil la alte produse de asigurare cu componentă de pensii. Lipsa de publicitate a informaţiilor privind segmentul facultativ de pensii duce la reticenţa patronilor şi de a participa, în numele angajaţilor, cu o contribuţie de până la 15%.

Sancţiunile, modificate

Doru Frunzulică, membru în CSSPP, subliniază că Pilonul III este extrem de important şi, din acest motiv, "trebuie să le explicăm mai bine potenţialilor participanţi avantajele contribuţiei la un fond de pensii facultativ".
Pentru a veni în sprijnul salariaţilor, dar şi pentru a aduce unele îmbunătăţiri, a fost iniţiată o ordonanţă care le va permite acestora să-şi vireze singuri banii.

"După ce va fi promulgată ordonanţa de urgenţă (care completează legea pensiilor facultative), refuzul angajatorilor de a vira contribuţia la pensiile facultative este considerat contravenţie şi sancţionat cu amendă şi alte măsuri asemănătoare", ne-a declarat Dan Zăvoianu, şeful direcţiei comunicare din cadrul CSSPP.

Acesta a adăugat că, în cazul în care participantul îşi virează singur contribuţia, va fi mai greu de urmărit dacă se încadrează în limita de 15% din venitul brut. În plus, în noua variantă, care ar putea fi adoptată şi de Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor (unde se află în prezent actul normativ), angajatul va trebui să apeleze şi la Administraţia Financiară pentru a-şi putea deduce cei 200 de euro prevăzuţi de lege.

Conform modificărilor aduse Legii 204/2006, fapta persoanei din vina căreia contribuţia la fondul de pensii nu este virată sau este utilizată în alte scopuri decât prevede prezenta lege constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 1 an la 15 ani sau cu amendă.

Salariatul îşi poate reclama angajatorul

Nevirarea contribuţiilor reţinute de la participanţi constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare sau cu amendă.

Salariaţii aflaţi în această situaţie trebuie să reclame propriul angajat la CSSPP.

În prealabil, administratorul fondului respectiv are obligaţia de a notifica despre neplata contribuţiei participantul, dar şi patronul.

În cazul în care nu este virată contribuţia timp de trei luni, participantului i se suspendă contul, dar poate fi reactivat când va plăti aceste contribuţii, explică reprezentanţii CSSPP.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite