Biogaz ecologic pentru autobuzele din Lille

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2008, francezii vor recicla 108.600 tone de deşeuri biodegradabile. Oraşul francez Lille va putea alimenta o veritabilă "flotă" de 100 de autobuze care vor merge cu carburant ecologic

În 2008, francezii vor recicla 108.600 tone de deşeuri biodegradabile.

Oraşul francez Lille va putea alimenta o veritabilă "flotă" de 100 de autobuze care vor merge cu carburant ecologic făcut din resturile menajere aruncate de localnici. Combustibilul va fi produs la o fabrică, inaugurată ieri, unică în Europa.

Uzina are o capacitate de patru milioane de metri cubi de biogaz ecologic pe an, suficient pentru cele 100 de autobuze, prelucrând numai resturile menajere biodegradabile. Pe lângă resturile menajere, la producerea biogazului se folosesc şi florile, iarba sau bălăriile care se tund de pe spaţiile verzi ale oraşului.

Producătorii estimează că până în 2008 toate autobuzele oraşului vor folosi doar acest tip de carburant. Pentru fabricarea biogazului necesar pentru toate autobuzele vor fi necesare aproximativ 108.600 tone de resturi menajere pe an. "Nu există niciun exemplu mai bun pentru folosirea resurselor locale. Astfel, ciclul este închis, aşa cum se întâmplă şi în natură", a declarat Eric Quiquet, un oficial al oraşului.

Lille este al patrulea oraş al Franţei, cu o populaţie de 1,1 milioane de locuitori şi a adoptat de timpuriu tehnologiile ecologice. În plus, atunci când arde, metanul produce mai puţin dioxid de carbon decât combustibilii tradiţionali.

Uzina de biogaz din Lille, singura de acest fel din Franţa, e dotată cu echipamente care sortează gunoiul menajer nereciclabil de cel care poate fi recuperat. Cel nereciclabil e incinerat. În 2005, Suedia a fost prima ţară care a fabricat un tren care folosea biogaz ecologic. (Andreea Ofiţeru)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite