Biodieselul mai întârzie la pompele benzinarilor particulari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit micilor retaileri de carburanţi, pe piaţa românească nu există suficientă producţie de biodiesel pentru a acoperi cererea Deşi marii jucători de pe piaţa petrolieră

Potrivit micilor retaileri de carburanţi, pe piaţa românească nu există suficientă producţie de biodiesel pentru a acoperi cererea

Deşi marii jucători de pe piaţa petrolieră românească s-au conformat normelor europene de a comercializa, începând cu 1 iulie, motorină în amestec cu 2% biodiesel, nu acelaşi lucru poate fi spus şi în ceea ce îi priveşte pe micii benzinari. O parte a acestora aşteaptă încă primele producţii locale de biodiesel.

"Pe piaţă nu există cantitatea de biodiesel care să aprovizioneze toţi benzinarii", a declarat, pentru "Adevărul", Ion Tache, preşedintele Asociaţiei Benzinarilor Particulari (ABP).

Potrivit acestuia, o parte a benzinarilor particulari, din zonele în care s-a produs biodiesel - Dobrogea, vestul ţării - vând deja biocarburanţi, în timp ce sudul ţării aşteaptă să înceapă producţia. "Săptămâna aceasta se va termina recoltatul rapiţei şi în curând, probabil în două săptămâni, va începe şi producţia de biodiesel. Cum vor începe să producă, vom cumpăra şi noi. Suntem deja în tratative cu câţiva agenţi economici", a spus Tache. Preşedintele ABP a adăugat că şi micii benzinari se vor conforma normelor europene, pentru a rezista pe piaţă. ABP reuneşte circa 410 benzinării.

Marii retaileri iau în calcul producţia de biodiesel

Motorina comercializată începând cu 1 iulie conţine biocomponent în proporţie de 2%, potrivit normelor UE asumate de România. Până acum, toţi marii retaileri de carburanţi s-au conformat acestor prevederi, procurându-şi componentul bio fie din import, fie de pe piaţa internă. Petrom, cel mai mare retailer de carburanţi de pe piaţă, a cumpărat biodiesel de la Prio Biocombustibil, companie locală din grupul portughez Martifer. Prio Biocombustibil va livra, în acest an, către Petrom o cantitate totală de circa 20.000 de tone de biodiesel, urmând ca în 2008 cantitatea livrată să crească până la 50.000 de tone. Biodieselul este amestecat cu motorină în cele două rafinării ale Petrom, însă compania evaluează şi posibilitatea de a investi în producţia de biocarburanţi. Reprezentanţii companiei MOL, de pildă, au precizat pentru "Adevărul" că MOL cumpără biodiesel de la producători interni şi apoi o aditivează.

LukOil România, al treilea operator din piaţă după Petrom şi Rompetrol, a semnat un contract de achiziţie biocomponent de la Bioromoil Brăila, care, la rândul, ei îl aduce din Europa. Compania Bioromoil intenţionează, de altfel, să construiască o instalaţie de producere a biodieselului pe platforma rafinăriei Petrotel-LukOil. Şi Rompetrol a proiectat construcţia unei instalaţii de producere a biodieselului cu o capacitate iniţială de 60.000 de tone pe an, ce ar putea fi extinsă la 200.000 de tone, şi care va fi finalizată anul viitor. Valoarea investiţiei este de 18 milioane de dolari. Până atunci, compania importă din Austria circa 2.000 tone de biodiesel pe lună.

Preţul la pompă a rămas neschimbat

Investiţiile par a fi sigure, din moment ce, de la 1 iulie 2008, este obligatoriu un conţinut minimum de 4% biocarburant în volum, iar procentul va tot creşte. Până acum, preţul noului produs a rămas neschimbat faţă de cel al motorinei clasice în toate marile reţele de distribuţie.

Biodieselul comercializat în marile reţele de distribuţie a carburanţilor

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite