Bila, prima victimă în lupta cu bucatele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paştele este sărbătoarea sufletului, delectare pentru ochi, gust şi miros, dar examen greu pentru digestie. Sub asaltul delicateselor, vezicula biliară rezistă eroic sau cade la datorie, în

Paştele este sărbătoarea sufletului, delectare pentru ochi, gust şi miros, dar examen greu pentru digestie. Sub asaltul delicateselor, vezicula biliară rezistă eroic sau cade la datorie, în linia întâi a războiului cu delicatesele.

Trecerea bruscă de la regimul cotidian direct la mesele copioase, fără un prealabil "antrenament", este o adevărată probă de forţă pentru organism, explică dr. George Dumitraşcu, de la Spitalul Militar de Urgenţă din Sibiu. Pe lângă stomac, ficat şi pancreas, vezicula biliară este cel mai greu încercată în asemenea situaţii, mai ales dacă nu mai este nici foarte "tânără".

Apar balonări, regurgitaţiile (revenirea sucului gastric în gură), dureri în zona ficatului - care pot să iradieze până înspre umărul drept sau în spate, gust amar, senzaţii de vomă, arsuri retrosternale (în "coşul pieptului"), uneori diaree care alternează cu constipaţia. În general, senzaţiile apar după consumarea alimentelor grase, tocăturilor şi prăjelilor, dar pot să apară uneori şi în somn sau în cursul zilei, după o emoţie sau un efort fizic mai intens.

Alimentele nu sunt absorbite decât în mică măsură din stomac. Marea majoritate sunt asimilate din intestinul subţire, după ce au fost mai întâi "sortate" pe categorii, în lipide, proteine şi glucide. Pentru trecerea acestora din urmă din intestin în sânge este nevoie de anumite secreţii care ajută la separarea lor, cele mai importante fiind sucul gastric, sucul pancreatic şi bila, care este un lichid galben-verzui produs şi secretat de ficat, dar care, între mese, se acumulează într-un mic rezervor - vezicula biliară sau colecistul, situat undeva în mijlocul ficatului. În timpul meselor, canalul care uneşte vezicula biliară cu duodenul (porţiunea de intestin situată în continuarea stomacului) se deschide şi bila este pompată, prin contracţia veziculei, în tubul digestiv, ajutând în special la digestia şi absorbţia găsimilor.

Fără bilă, grăsimile nu pot fi digerate şi rămân în intestin, producând o mulţime de probleme. Pe de altă parte, datorită alcalinităţii sale, bila neutralizează aciditatea sucului gastric. Are şi un rol de dezinfecţie a intestinului, împiedicând putrefacţia şi fermentaţia prea puternică din intestinul gros.

Neplăcerile care pot apărea în cazul unor suprasolicitări alimentare sunt provocate de obicei de un defect de eliminare a bilei: fie calculi (pietre) care blochează evacuarea bilei, fie o veziculă hipotonă ("leneşă" sau diskinezie biliară), fie o inflamaţie şi infecţie a veziculei (colecistită). Litiaza veziculară poate să apară cu mult timp înaintea ivirii oricăror senzaţii care să dea de gândit, sau, dacă acestea există, sunt rare şi de mică intensitate. Cu ocazia unor mese mai consistente, cu multe grăsimi, sau pe fondul unor stări de oboseală accentuată, al unor supărări, apar contracţii mult mai puternice ale veziculei şi calculul sau calculii, tăcuţi până atunci, pot fi împinşi în canalul de scurgere a bilei, blocându-l.

Apare o durere puternică în zona ficatului, numită colică biliară. Uneori poate să apară şi o colecistită acută, produsă de infecţia veziculei, cu febră, greţuri şi vărsături.

Dacă senzaţiile descrise devin supărătoare, de cel mai mare ajutor este un examen ecografic. Ecografia este cel mai bun test, deoarece poate arăta rapid starea în care se află ficatul, vezicula şi căile biliare, dar şi cel mai important lucru: dacă este necesară o operaţie sau nu. Pentru ca ecografia să iasă cât mai bine, este necesar să nu mâncaţi cu cel puţin 5-6 ore înainte şi să încercaţi să aveţi cel puţin un scaun înaintea examinării.

Dacă nu aveţi "pietre", ci doar un colecist hipoton sau o diskinezie biliară, puteţi să luaţi, după masă, unele medicamente care stimulează contracţia veziculară şi evacuarea bilei în intestin (Rowachol - oral, 3-5 picături, de 3-4 ori pe zi; în colici, 20-40 picături odată) sau unele medicamente care cresc cantitatea de bilă formată în ficat şi care ajută la "spălarea" căilor biliare (Panzcebil, Anghirol, Colebil, Fiobilin, Carbicol).
Trifermentul, luat de asemenea în timpul meselor principale, ajută la uşurarea digestiei. Atenţie! Existenţa unui singur calcul poate duce la deplasarea acestuia şi la obstrucţia (înfundarea) canalului biliar, cu consecinţe serioase, avertizează în final medicul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite