Bikerii şi skaterii mureşeni îşi fac ONG

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fanii sporturilor extreme au strâns 1.000 de semnături pentru a înfiinţa în Târgu-Mureş un parc special amenajat pentru aceste sporturi, însă susţin că sistematic au fost amânaţi sau ignoraţi. Oganizaţiile non guvernamentale mureşene vor sprijin pentru a obţine fonduri europene pentru activităţi de recreere.

Asociaţia judeţeană a sporturilor pentru toţi a organizat, ieri, la cabana Renel din complexul de agrement „Mureşul”, prima ediţie a unei festivităţi de premiere a celor mai reprezentative ONG-uri şi personalităţi târgumureşene, remarcate cu prilejul unor acţiuni pentru recreere şi sănătate. Profesorul Viorel Ganea, preşedintele asociaţiei, a premiat zece ONG-uri şi mai mulţi membri de onoare ai asociaţiei, printre ei decanul de vârstă, de 86 de ani, Emil Moldovan, fost membru, cu 45 de ani în urmă, al Consiliul Judeţean pentru educaţie fizică şi sport, Alexandru Mic, promotor al tenisului de masă, şi profesorul Gimnaziului de Stat Mihai Viteayu, Maria Frâncu, fostă handbalistă de performanţă. „Asociaţia şi-a propus ca de la anul activitatea să se extindă şi în afara oraşului Târgu-Mureş, la toate organizaţiile cu activităţi de recreere şi de menţinere a sănătăţii”, ne-a declarat Viorel Ganea. El a mai adăugat că speră pe viitor ca aceste organizaţii să poată accesa fonduri de dezvoltare, cu sprijinul Direcţiei Judeţene Sport Mureş.

Sportul extrem, în atenţia  Primăriei

O apariţie neobişnuită la manifestare au constituit-o reprezentanţii celor aproximativ 300 de practicanţi ai aşa-numitelor sporturi extreme, bikeri sau skateri.  Ei au strâns 1.000 de semnături pentru a înfiinţa în Târgu Mureş un parc special amenajat pentru aceste sporturi, însă susţin că sistematic au fost amânaţi sau ignoraţi. „În multe oraşe din România există asemenea amenjări, dar la Târgu Mureş sunt considerate sporturi interzise. Nu ni se permite să mergem cu bicicleta prin oraş, fiecare în parte am fost sancţionaţi de Poliţia Comunitară”, a afirmat liderul lor, Alexandru Obreja, elev al Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi”. Acesta a mai precizat că şi tinerii vor să se constituie într-un ONG care să le reprezinte drepturile, inclusiv spre promovarea unor hotărâri de consiliu local. „Să ne lase să mergem pe trotuar sau pe stradă, că imediat nu mai avem voie să respirăm, trebuie să ne luăm în spate bicicleta!”, a mai declarat Alex Obreja. Acesta consideră că de zece ani, patru generaţii de tineri au tot pasat o ştafetă a eşecurilor consecutive, fiind refuzaţi şi ignoraţi sistematic de edili.

Pistă de bicilete între cartiere

Conform unor hotărâri ale Consiliului Local Târgu Mureş privind reamenajarea unor zone din cartierele Tudor şi Dâmbu, promovate la finalul lunii noiembrie, cele două cartiere vor fi legate printr-o pistă de biciclete cu ieşire pe strada Gheorghe Doja. De altfel, la Târgu Mureş, foştii miniştrii Attila Korodi (mediu) şi Laszlo Borbely (lucrări publice), au mărşăluit înainte de alegeri cu bicicletele, împreună cu 50 de tineri, pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra faptului că până în 2013 trebuie să mărească spaţiile verzi până la 26 metri pătraţi pe cap de locuitor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite