Bijuterii din Afganistan strălucesc la Cluj-Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salim Seleman arată un colier din lapis, piatra femeilor afgane
Salim Seleman arată un colier din lapis, piatra femeilor afgane

Comercianţi de pietre preţioase şi semipreţioase din India, Germania, Ungaria, Afganistan şi România îşi vând podoabele la un târg clujean deschis până în Ziua de Florii.

Finalul de săptămână e bogat în târguri de toate felurile de unde îţi poţi procura de la bunătăţile pentru masa de Paşte până la bijuterii sau accesorii de pe tot mapamondul. 

La Cluj-Napoca va avea loc până duminică târgul de bijuterii Transilvania Jewellery Show". Târgul care adună creatori de podoabe din cinci ţări de pe două continente e deschis la Expo Transilvania. 

Unul dintre comercianţii prezenţi aici e Salim Seleman. De origine afgan, stabilit în Germania, el vrea să schimbe percepţia oamenilor despre ţara sa natală care nu înseamnă numai război, soldaţi ucişi în ambuscade şi moarte.

Magazin în Germania, atelier în Afganistan

Firma sa poartă numele celebrului navigator veneţian din secolul al XIII-lea, Marco Polo. „I-am zis aşa în amintirea tatălui meu care a avut o firmă cu acelaşi nume", explică Salim Seleman. Afganul are la Düsseldorf un magazin de bijuterii. Acolo vinde podoabele create în atelierul fratelui său din Afganistan. Nu a mai fost niciodată în România.

Ideea i-a venit după ce a întâlnit organizatorii acestui târg clujean, Chic Bijoux şi A M Industries, în Ungaria. „Sper ca bijuteriile mele să le placă femeilor de aici. Deocamdată au venit, s-au uitat, au întrebat şi...atât", spune Salim Seleman, în prima zi de târg, la „Transilvania Jewellery Show", desfăşurat până duminică inclusiv, ziua de Florii, la Expo Transilvania.

Lapis, piatra femeilor afgane

Reprezentantele sexului frumos din ţara sa natală poartă coliere şi diverse bijuterii confecţionate dintr-o piatră semipreţioasă de un albastru intens numită lapis. „Femeile afgane poartă fie coliere din lapis, fie bijuterii antice", afirmă comerciantul.

Un astfel de colier costă, în funcţie de mărimea pietrelor, lungime şi modul în care sunt prelucrate pietrele, de la 160 de euro (688 de lei) la chiar 490 de euro (2.107 de lei). Colierul de 490 de euro conţine şi bucăţi de jad. Însă, cea mai scumpă podoabă pe care a adus-o e un colier de 600 de euro (2.400 de lei), dintr-o piatră semipreţioasă de culoare roz numită rodocrozit.

Doamnele şi domnişoarele care au vizitat târgul de bijuterii au avut vorbe de laudă despre marfa afganului. „Ce vinde el este de calitate. Am mai fost la astfel de târguri în străinătate. Are produse bune şi mă refer atât la pietrele din coliere, cât şi materialele folosite pentru crearea lor cum ar fi închizătorile. Îmi voi lua un colier de la el", a spus Livia David, o clujeancă în vârstă de 57 de ani.

La târg, ajuns la ediţia a şasea, participă circa 20 de expozanţi din Ungaria, Germania, India, Afganistan şi România. Iar preţurile sunt pentru toate buzunarele: de la 6 lei pentru o brăţară, 75 de lei pentru o pereche de cercei cu deja obişnuitele pietre Swarovski şi până la mii de lei pentru un colier din pietre semipreţioase.

"Sper ca bijuteriile mele să le placă femeilor de aici. Deocamdată au venit, s-au uitat, au întrebat şi... atât.''
Salim Seleman comerciant

Concerte, spectacole şi târguri de Sărbători

Suceava. Grigore Leşe revine la Suceava pentru un nou concert la Biserica Romano-Catolică „Sf. Ioan Nepomuk" în Duminica Floriilor. La fel cum o face de câţiva ani, fie că este vorba de Sărbătorile Pascale, fie că este în preajma Crăciunului, maestrul va aduce cântarea sa în Cetatea lui Ştefan cel Mare. Concertul va avea loc pe 8 aprilie, începând cu orele 20.00, intrarea este liberă.

Iaşi. Ieşenii pot merge în acest sfârşit de săptămână, pe 6-8 aprilie, la Biserica Toma Cozma pentru a cumpăra produse ecologice şi tradiţionale pentru masa de Paşte. Organizatorii le pregătesc o ediţie specială a Târgului Ecoagris. Aceştia vor amenaja o ministână în parcul bisericii şi vor aduce miei şi iezi, iar ieşenii vor putea să asiste la secretele preparării produselor tradiţionale.

Timişoara. În oraşul de pe Bega are loc a noua ediţie a Salonului Internaţional de Vinuri „VinVest". Din program fac parte consursuri de degustare şi show-uri gastronomice realizate de maeştri bucătari. Vor fi prezenţi importatori de vinuri din Australia, Spania, Italia, Ungaria, Republica Moldova, Chile şi Franţa.  Salonul VinVest poate fi vizitat inclusiv duminică şi se desfăşoară la Centrul Regional de Afaceri din Timişoara.

Bucureşti. În Parcul Grădina Icoanei, între 6 şi 8 aprilie, se deschide „Grădina cu artişti". Evenimentul aflat la cea de-a şasea ediţie se va desfăşura între orele 11.00 şi 20.00 şi va cuprinde ateliere de încondeiat ouă, de pictură, de modelarea ceramicii, de fotografie şi de reciclare creativă a deşeurilor.  În plus, va fi organizată o expoziţie cu vânzare de bijuteriii, haine şi accesorii hand-made. Fiecare seară de weekend se va încheia cu câte un concert susţinut la ora 18.00. 

Club A îi aşteaptă vineri, 6 aprilie, la ora 19.00 pe iubitorii muzicii şi poeziei la o întâlnire cu Florin Silviu Ursulescu, Anca Mizumschi, Daniel-Silvian Petre & Emil Kindlein. La Muzeul Ţăranului Român (MŢR), la Sala de Oaspeţi, între orele 10.00-18.00,  e deschisă expoziţia de fotografie a lui Peter Jacobi - „Frumoasele straie ţărăneşti ale doamnelor de la oraş". Intrarea este liberă. În foaierul MŢR de azi până duminică va avea loc tradiţionalul „Târg de Florii", unde meşteri din toată ţara vor încondeja ouă şi vor vinde de-ale gurii. Preţul unui bilet de intrare e de 6 lei pentru adulţi şi de 3 lei pentru elevi.

Până pe 1 mai, în Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR) din sectorul 3, în zona bisericii maramureşene, pe aleea din jurul lacului, vor avea loc târguri cu produse tradiţionale. Un alt târg de Paşte, „Cu iepuraşul prin Obor", va fi organizat în sectorul 2, în zona pieţei cu acelaşi nume. 

Constanţa. Astăzi, în cluburile constănţene e maraton de concerte. Iris vine la Fratelli într-un spectacol numai pentru adulţi, iar Viţa de Vie concertează la Goblin. Intrarea costă 20 de lei. Sâmbătă, la librăria Cărtureşti, la ora 18.30, are loc o degustare de vin de Adamclisi şi cozonac unde sunt invitaţi toţi cei interesaţi.. Duminică, la Biserica Sfântul Anton, Opera Viva invită la un concert de Paşte, concert demn de bucuria Învierii Domnului pe care o serbează credincioşii catolici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite