Bijuterii la Cărtureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihaela Tarhuna expune, între cărţi, bijuteriile făcute manual

Timişorenii mai au o zi în care pot admira podoabele din cupru emailat şi pietre semipreţioase.

Librăria Cărtureşti din Iulius Mall găzduieşte una dintre cele mai neobişnuite expoziţii pe care le-au văzut timişorenii vreodată, o plasă din cercei şi broşe, agăţată de tavan. Bijuteriile făcute din cupru emailat şi pietre semipreţioase au fost realizate de către Mihaela Tarhuna, una dintre cele mai interesante artiste din Timişoara.
Neobişnuit nu este doar modul în care sunt aranjate bijuteriile sau felul în care sunt realizate, ci şi faptul că ansamblul se găseşte într-o librărie, şi nu într-o galerie de artă. Mihaela nu este la prima abatere de acest fel, ci a mai expus în Cărtureşti, dar în sediul din Bucureşti, alături de alţi autori de bijuterii. „Ideea este aceea a unei instalaţii în care să pun brăţări, inele şi coliere care se pretau a sta suspendate, pentru a face un corp comun. Sper să fac acest gen de bijuterii mai înţelese şi mai atrăgătoare”, a explicat Tarhuna. Artista a ţinut să precizeze că, din păcate, în România, bijuteria de autor este încă neînţeleasă.
„Românii nu s-au obişnuit cu faptul că, uneori, bijuteriile pot fi valoroase nu datorită materialului din care sunt făcute, ci mulţumită ideii care stă la bază”, a mai spus artista.

Artă cu bijuterii
„Trăim, locuim, ne îmbrăcăm, ne cultivăm pasiuni şi hobby-uri într-o lume a stereotipurilor. Piaţa propune nu numai un flux continuu de bijuterii standard, ci şi imagini personale standard. Bijuteria, aşa cum o investeşte Mihaela Tarhuna, autor deja foarte cunoscut în domeniu, impune o atitudine. Acest fel de bijuterie impune un portret, pune în evidenţă un gest, dă relief unor detalii discrete ale corpului sau figurii şi susţine trăsăturile dominante, conferindu-le autoritate”, a declarat cunoscutul critic de artă Alexandra Titu.
Anca Pol, purtătoarea de cuvânt a librăriei Cărtureşti, a ţinut să precizeze că este pentru prima dată când în Timişoara are loc o astfel de expoziţie inovatoare, de bijuterii handmade, în cadrul unei librării. Vizitatorii pot admira cerceii agăţaţi de tavan şi pot afla detalii despre autoare, pentru a o contacta, în cazul în care doresc să cumpere exponatele. Lucrările de artă rămân în librărie până mâine. Mihaela Tarhuna creează bijuterii încă din anul 1992, iar în 1996 a avut prima expoziţie.

Podoabe ecologice
În urmă cu 18 ani, Mihaela Tarhuna a făcut pentru prima dată accesorii şi bijuterii ecologice, realizate din resturi textile şi metalice colorate. Au urmat expoziţii la Muzeul Banatului şi la Uniunea Artiştilor Timişoreni. În funcţie de cât de complexă este, bijuteria necesită diverse pauze pentru uscare, şlefuire şi lăcuire. Lucrările Mihaelei Tarhuna pot fi cumpărate din galeria de artă „Helios”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite